Ja till baricitinib mot covid-19 kan komma i juli
Coronavirus. Illustration: Istock

Ja till baricitinib mot covid-19 kan komma i juli

EMA granskar en ansökan från tillverkaren Lilly om att utvidga det antireumatiska läkemedlets användning.

30 apr 2021, kl 09:37
0

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har börjat granska en ansökan om att utöka användningen av baricitinib till behandling vid covid-19. Detta sedan tillverkaren Lillys ansökt om utvidgat godkännande. Ansökan gäller behandling av sjukhuspatienter med covid-19 i åldrar från tio år och uppåt som behöver syrgasbehandling.

Baricitinib är under produktnamnet Olumiant i dag godkänt som behandling mot ledgångsreumatism och hudsjukdomen atopisk dermatit. Läkemedlet är en immunmodulerande så kallad JAK-hämmare. Det blockerar enzymet januskinas som spelar en viktig roll i de immunprocesser som leder till inflammation.

Baricitinib dämpar inflammation

Forskare identifierade tidigt i pandemin baricitinib som ett av de befintliga läkemedel som skulle kunna ha effekt mot covid-19. Flera studier har sedan, som Läkemedelsvärlden rapporterat, gett stöd för detta. Studierna har visat att JAK-hämmaren kan förkorta sjukdomstiden och minska dödligheten vid svår covid-19.

Hypotesen är att denna effekt beror på att läkemedlet dämpar den skadliga immunreaktion som drabbar en del covidpatienter. En immunreaktion som ofta orsakar svåra vävnadsskador i bland annat lungorna.

EMA:s expertkommitté CHMP kommer att göra en accelererad bedömning av data från två stora randomiserade studier om baricitinib vid covid-19. CHMP räknar med att vara klar med sin rekommendation senast i juli.

Om granskningen leder till att baricitinib godkänns som covidterapi, blir behandlingen det andra EU-godkända läkemedlet mot covid-19. Det första var det antivirala läkemedlet remdesivir som godkändes i fjol.

EMA har även gett positiva utlåtanden till stöd för vissa andra behandlingar som i dag används i klinisk praxis inom covidvården, kortikosteroider och monoklonala antikroppar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng