Annons
IVO riktar kritik mot NKS Barnavdelning

IVO riktar kritik mot NKS Barnavdelning

Nya Karolinska har inte säkerställt att kraven på en god och säker vård har uppfyllts, skriver myndigheten.

18 dec 2017, kl 10:59
0

Annons

Kritiken framförs i ett beslut som kommer av ett klagomål från en anhörig om felmedicinering av ett barn i tioårsåldern med en cancersjukdom. Vid ett tillfälle fick barnet calciumfolinat, ett läkemedel mot toxicitet vid cytostatikabehandling, flera timmar för tidigt. Vid ett annat tillfälle fick barnet morfin när det skulle ha fått läkemedel mot illamående. Morfin fanns inte ens på barnets läkemedelslista.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som tagit emot klagomålet och gått igenom patientjournalerna i ärendet, konstaterar att barnet drabbats av felaktig administrering av läkemedel vid två tillfällen. Båda händelserna ledde till interna avvikelserapporter. I ett yttrande från patientområdeschefen framkommer att det skedde fler avvikelser rörande läkemedel under en kort tid på samma avdelning.

IVO bedömer att Nya Karolinskas vårdavdelning för barn genom att inte försäkra sig om att personalen följt fastställda rutiner, inte har säkerställt att hälso- och sjukvården som bedrivs uppfyller kraven på en god och säker vård.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng