Ingen tillsyn för att sälja nikotinmedel

Medan handeln applåderar är farmacevterna mer kritiska till att regeringen föreslår att nikotinmedel ska få säljas utan farmacevtisk tillsyn.

11 jun 2007, kl 17:26
0

Annons

Den borgerliga alliansen har kasserat Anders Lönnbergs utredning om villkoren för att försälja nikotinersättningsmedel. De restriktioner han föreslog, till exempel att handlarna skulle söka tillstånd hos Läkemedelsverket och att försäljningen krävde farmacevtiskt ansvarig anser den borgerliga regeringen inte behövs.
? Den tidigare utredningen var egentligen den första delen i ett förslag som också skulle kunna gälla för andra receptfria läkemedel, säger Joakim Pettersson, politiskt sakkunnig på socialdepartementet.
? Vi har ju en annan inriktning. Utredaren Lars Reje ska utreda hela apoteksmarknaden. Hur försäljningen av det övriga sortimentet ska se ut i framtiden ligger alltså hos honom. Men vi har särbehandlat nikotinmedlen eftersom vi vill att de snabbt ska komma ut i handeln.

De förändringar som regeringen gör innebär samtidigt att den fria försäljningen kommer igång senare än vad som tidigare planerats. Troligen först under nästa år, men då alltså med färre restriktioner. Regeringen har därmed anslutit sig till den kritik som Konkurrensverket och dagligvaruhandeln hade på det tidigare förslaget. Samtidigt har man gått emot de fackliga organisationerna som stödde kravet på såväl farmacevtisk tillsyn som tillståndsansökan.
? Vi vidhåller förstås att det hade varit bra med en farmacevtisk tillsyn, säger Cecilia Bernsten, ordförande i Sveriges Farmacevtförbund

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng