Generaladvokaten vill förbjuda ?gräddfil? för antroposofiska medel

Antroposofiska medel har idag specialtillstånd för försäljning från socialdepartementet. De behöver vare sig registreras eller godkännas av Läkemedelsverket. EU:s generaladvokat har reagerat mot sådana undantag.

11 jun 2007, kl 17:42
0

Annons

Det är inte möjligt att ha nationella undantag för godkännanden av antroposofiska läkemedel. Det menar EU:s generaladvokat. Idag råder en fullständig harmonisering av de nationella reglerna för godkännande av humanläkemedel. Därför är medlemsländerna skyldiga att se till att samma bedömningar gäller för antroposofiska läkemedel som för andra anser generaladvokaten.

Flera länder, har idag speciella regler för de antroposofiska medlen. I Sverige har Vidarkliniken tillstånd från regeringen att tillhandahålla dessa produkter, som vare sig omfattas av registrering eller godkännande från Läkemedelsverket. Totalt handlar det om närmare 4 000 produkter varav majoriteten klassas som läkemedel.
? Det kan beskrivas som att man har ett carte blanche från socialdepartementet för de här produkterna, säger Stefan Berggren, enhetschef på Läkemedelsverket.
Vidarkliniken har nyligen lämnat in ansökan till socialdepartementet om att få det nuvarande försäljningstillståndet för antroposofiska läkemedel förlängt till utgången av 2008.
Om EG-domstolen går på Generaladvokatens linje kommer det att få konsekvenser för försäljningen av antroposofiska medel i Sverige.
? Då får vi göra en juridisk bedömning om EG-domen kan ses som överordnad det nationella undantagstillståndet, säger Stefan Berggren.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng