Annons
Svalt svar från regeringen på riksrevisionens kritik
Foto: Istock

Svalt svar från regeringen på riksrevisionens kritik

De rekommenderade insatserna kring subventioneringen av läkemedel pågår redan, menar regeringen.

4 nov 2021, kl 12:50
0

Regeringen svarar i en skrivelse till riksdagen på Riksrevisionens kritik i rapporten Mesta möjliga hälsa för pengarna – statens subventionering av läkemedel. Svaret skulle kunna sammanfattas med att regeringen anser att Riksrevisionen till stor del slår in öppna dörrar. Med något enstaka undantag menar regeringen att de åtgärder som rekommenderas i granskningsrapporten redan är på plats.

Riksrevisionen vill se nya överläggningar

Riksrevisionens övergripande slutsats i rapporten är att regeringen och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, kan göra mer för att få ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar som det offentliga satsar på läkemedel. Rapporten andas bland annat kritik mot att utvecklingen av värdebaserade modeller för prissättning av nya avancerade läkemedel i vårt land inte har kommit längre.

Riksrevisionen rekommenderar i detta sammanhang regeringen att initiera nya överläggningar mellan staten, industrin och regionerna. Detta i syfte att nå överenskommelser med ”ömsesidiga åtaganden som kan ligga till grund för författningsändringar”.

Riksrevisionen vill att de föreslagna överläggningarna ska fokusera på grunder för prissättning och subventionering av olika typer av läkemedel i olika faser av livscykeln, bättre registeranvändning som stöd för prissättning och subventionering samt vilka incitament regionerna behöver för att styra förskrivningen till de mest prisvärda läkemedlen.

Anser att plattformar för dialog redan finns

Men regeringen anser inte att några nya överläggningar behövs. Regeringen konstaterar i sitt svar att det redan finns flera upparbetade plattformar för dialog om läkemedelsfrågor med regioner, industri, personalorganisationer och myndigheter. Som exempel nämns bland annat dialogerna med Sveriges kommuner och regioner, SKR, i samband de årliga överenskommelserna mellan staten och regionerna.

Årets överenskommelse omfattade 333 444 miljoner kronor. Den tar även upp att samtliga  regioner bör engagera sig i arbetet med trepartsöverläggningar om läkemedelsavtal, påpekar regeringen. Syftet är att bibehålla den sammanhållen nationell process för prissättning av läkemedel, något som Riksrevisionen framhåller som ett angeläget behov i sin kritik.

En annan befintlig plattform är, skriver regeringen, Nationella läkemedelsstrategin där ett 20-tal myndigheter och organisationer samverkar sedan tio år. Där är de övergripande målen en läkemedelsanvändning som är effektiv, säker, jämlik samt samhällsekonomiskt och miljömässigt hållbar.

Hänvisar till pågående uppdrag

Liknande svar ger regeringen även när det gäller Riksrevisionens uppmaning till regeringen att underlätta TLV:s uppföljning av fattade beslut. Regeringen instämmer i att det är viktigt att TLV har god tillgång till relevanta data, men menar att det redan pågår flera olika regeringsuppdrag kring just detta.

Vidare kommer regeringen att följa upp hur TLV kommer att följa upp sina delar av kritiken från Riksrevisionen ”bland annat genom den årliga myndighetsdialogen”.