Annons
Storbritannien först att godkänna covid-19-piller
Lagevrio (molnupiravir) Foto: Merck

Storbritannien först att godkänna covid-19-piller

Molnupiravir blir nu den första godkända orala antivirala behandlingen mot covid-19 i världen.

4 nov 2021, kl 15:22
0

Storbritannien godkänner molnupiravir för behandling av covid-19. Det meddelar den brittiska läkemedelsmyndigheten the Medicines and healh care products regulatory agency, MHRA.

Myndigheten bedömer att det antivirala läkemedlet är säkert och minskar risken för sjukhusinläggning och död hos personer med mild till måttlig covid-19 som är i riskzonen för allvarlig sjukdom. MHRA ger molnupiravir ett villkorat godkännande under produktnamnet Lagevrio.

Läkemedlet ges i form av orala kapslar och Storbritannien är det första land som godkänner det. Lagevrio blir därmed den första godkända orala antivirala behandlingen mot covid-19 i världen.

Storbritannien godkänner molnupiravir till vissa

Det är företagen Ridgeback biotherapeutics och Merck Sharp & Dohme som har utvecklat molnupiravir. Även flera andra läkemedelsföretag har orala antivirala behandlingar mot covid-19 på gång. Sådana läkemedel anses kunna få en viktig roll i kampen mot pandemin. Detta eftersom en oral behandling är mer lättillgänglig än den godkända antiviral som finns i dag, Veklury (remdesivir), som ges genom infusion.

I godkännandet skriver MHRA att Lagrevio ska tas inom fem dagar efter diagnos. Godkännandet gäller covid-19-positiva personer som har mild till måttlig sjukdom, men minst en riskfaktor för att få allvarlig sjukdom. Exempel på sådana riskfaktorer är fetma, att vara äldre än 60 år, diabetes och hjärtsjukdom.

Kallar beslutet historiskt

Enligt de kliniska studier som MHRA granskat minskar behandlingen risken för inläggning och död med 50 procent i den aktuella patientgruppen. Resultaten är ännu inte vetenskapligt publicerade, men har publicerats av Merck. Enligt dessa data låg förekomsten av biverkningar på samma nivå bland patienter som fick placebo som bland dem som fick molnupiravir.

Storbritanniens hälsominister Sajid Javid kommenterar godkännandet i ett pressmeddelande:

– I dag är en historisk dag för vårt land eftersom Storbritannien nu är det första land i världen som godkänt ett antiviralt läkemedel som man kan ta hemma mot covid-19. Det här kommer att bli en ”gamechanger” för de mest sårbara och immunsupprimerade som snart kommer att kunna få denna banbrytande behandling, säger han.

Enligt BBC kommer läkemedlet inledningsvis att ges till covid-19-patienter inom ramen för en nationell studie.

Granskas även i EU och USA

Molnupiravir var ursprungligen tänkt som ett läkemedel mot influensa. Substansen påverkar ett enzym som viruset använder för att göra kopior av sig själv.  Virusnivåerna sjunker då.

Företagen har ansökt om att få läkemedlet godkänt även hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. I EU genomför läkemedelsmyndigheten EMA för närvarande en så kallad löpande granskning av molnupiravir.