Annons

Hur känns krängandet i ett farmacevthjärta egentligen?

Min kärlek till apotek är djupt rotad. Den grundar sig bland annat i att min storasyster, som jag beundrar mycket, har jobbat på apotek större delen av sitt yrkesverksamma liv.Det var alltid lite högtidligt att få komma och hälsa på henne, särskilt när hon jobbade på det anrika apoteket Korpen i Gamla stan. Korpen har […]

3 nov 2011, kl 15:18
0

Min kärlek till apotek är djupt rotad. Den grundar sig bland annat i att min storasyster, som jag beundrar mycket, har jobbat på apotek större delen av sitt yrkesverksamma liv.
Det var alltid lite högtidligt att få komma och hälsa på henne, särskilt när hon jobbade på det anrika apoteket Korpen i Gamla stan. Korpen har anor från 1600-talet, det enda av de fem apotek som fanns i Gamla stan på medeltiden som fortfarande finns kvar. Den vitklädda personalen skred runt som farmacins prästinnor i den vackert träinredda lokalen med dess många hemlighetsfulla lådor och dunkelbruna medicinflaskor.

Med omregleringen har apoteken ändrat skepnad. Numer hämtar jag ofta ut mina mediciner på Ica Maxi, där apoteket ligger litet och inklämt just mellan snittblommorna och kastrullerna. Föga elegant eller högtidligt, men praktiskt. Öppettiderna är generösa och jag kombinerar apoteksbesök med veckohandlingen.

Som de flesta andra är jag glad över att vi fått fler apotek med bättre öppettider. Jag minns sena helgkvällar då jag kuskat runt stan i jakt på ett öppet apotek för att få ut nödvändiga mediciner efter ett akut läkarbesök. Idag har jag fyra apotek i närheten – mot det tidigare enda.
Men min kärlek till apoteken har fått sig en rejäl törn.
Konkurrensen mellan apoteken är mördande. Mina fyra tävlar i att sälja på mig nästan allt annat än just läkemedel – som kosttillskott, bantningsmedel, hudkrämer och smink. När jag hämtade ut min astmamedicin senast fick jag en necessär med prover på kedjans antirynkkrämer och mascara på köpet.
Orsaken är förstås att det är betydligt lönsammare att sälja egenvårdsprodukter än läkemedel.

Säljtrycket gör att apoteken tyvärr tummar på trovärdigheten. Många svenskar har – eller har haft – föreställningen att det som säljs på apoteken är bra produkter med vetenskapligt visad effekt. Men idag är många av produkterna lika trovärdiga som de man
köper på teve-shop eller skumma internetsajter.
För vad sägs om tuggummin som gör dig snygg, stark eller smart? Eller bantningsmedel som påstås blockera upptaget avkolhydrater?
Vetenskapligt skolad apotekspersonal tvingas kränga rena bluffprodukter. Hur känns det i ett farmacevthjärta egentligen?

Samtidigt är det allt oftare jag måste gå ifrån apoteket med oförrättat ärende – för att de inte har just mitt receptbelagda läkemedel hemma. Apotekens basservice och hjärtat i verksamheten, att bistå befolkningen med förskrivna mediciner, har blivit sämre.
Det är en viktig orsak till att svenskarnas förtroende för apoteken sjunkit från höga 95 procent 2008 till dagens 77 procent, enligt Konsumentverkets senaste rapport.

Jag är övertygad om att många apotek kommer att försöka sig på nya varor och tjänster i framtiden. Kanske mer radikal alternativmedicin – som homeopatiska mediciner, healing och medial vägledning? Vissa kommer säkert att få restaurangfunktion med lunchmackor, sallader och drycker. Personlig träning och kostrådgivning kan bli andra apotekstjänster. Särskilt skönhetsinriktade apotek kanske kan erbjuda lättare skönhetsingrepp som injektionsbehandling med botox och Restylane (sådant kan för övrigt vem som helst utföra, enligt Socialstyrelsen).
Men jag hoppas att åtminstone några av dagens nio apotekskedjor kommer att vilja fokusera på det vi egentligen ska ha apoteken till. Att lämna ut receptbelagda läkemedel och förmedla saklig och opartisk läkemedelsinformation. Sådana apotek vill jag gå till – även om jag inte får gratis antirynkkräm med mina läkemedel.