HPV-vaccin till män minskar cancerfallen

Cancer bland män kan reduceras om även pojkar inkluderas i HPV-vaccinationsprogrammen.

13 maj 2015, kl 10:01
0

Humant papillomvirus, HPV, är mycket smittsamt och är kopplat till livmoderhalscancer vilket lett att vaccinationsprogram bland flickor startats i många länder.

Men det är även känt att HPV orsakar cancer hos män som bland annat penis- och analcancer samt tumörer i halsen. En studie i BMJ har undersökt cancer hos män orsakad av HPV.

Män får ett visst indirekt skydd genom att flickor idag ofta vaccineras och att virusspridningen på så sätt minskar i samhället. Det indirekta skyddet gäller framförallt cancer i halsen men inte för analcancer.
Men nu har holländska forskare visat att om vaccinet även ges till pojkar kan flera fall av cancer direkt förebyggas, speciellt om vaccinationsgraden av flickar inte blir högre än dagens nivå i Holland, som är 60 procent. Vinsten blir än större i gruppen av män som har sex med män där vaccinet kan förebygga många fall av främst analcancer.

Fler pojkar än flickor behöver vaccineras för varje fall av cancer som kan förebyggas och för att det ska det ska bli kostnadseffektivt får inte vaccinet vara för dyrt.

Forskarna menar att vaccinationsprogram kan behöva ses över och att HPV-vaccination av pojkar bör övervägas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng