HPV-vaccin påverkade inte cellprovtagning

Kvinnor som vaccinerats mot HPV har tagit cellprov i lika stor utsträckning som ovaccinerade kvinnor, enligt ny studie.

4 sep 2015, kl 08:10
0

Hittills har vaccinerade kvinnor i lika stor, eller större utsträckning, gjort gynekologiskt cellprov, som ovaccinerade kvinnor. Det visar en ny studie som Folkhälsomyndigheten och Karolinska institutet gjort.

Studien gjordes på grund av att det funnits farhågor om att vaccinering mot HPV skulle minska antalet som gjorde en screening för cellförändringar.

Kvinnor födda 1977-1987, som bjöds in till screening under åren 2006-2012, ingår i studien. I dag erbjuds alla flickor i årskurs fem eller sex HPV-vaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet men i den studerade åldersgruppen fick majoriteten själva bekosta vaccinet. Flickor som i dag vaccineras inom vaccinationsprogrammet är inte så pass gamla att de börjat erbjudas screening för cellförändringar. Folkhälsomyndigheten skriver därför att ytterligare uppföljningar kommer att behöva göras för att titta på sambandet mellan HPV-vaccination och cellprovtagning över längre tid.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng