FDA godkänner Brilinta för långvarig användning

Nu godkänns Astrazenecas blodförtunnande läkemedel Brilinta för långtidsanvändning av FDA.

4 sep 2015, kl 09:53
0

Annons

Det är Brilinta, ticagrelor, i tablettform med den nya dosen 60 mg som godkänns för långvarig användning för hjärtinfarktpatienter, ett år efter infarkten.

– Vi vet att patienterna fortfarande är i riskzonen ett år efter deras hjärtinfarkt och godkännandet är en milstolpe för att minska risken för en efterföljande kardiovaskulär händelse för patienter, både i det akuta läget och på längre sikt, säger Elisabeth Björk, chef för kardiovaskulära och metabola sjukdomar, vid Astrazeneca, i ett pressmeddelande.

Resultat från den stora Pegasus-studien, med över 21 000 patienter som lottades till att antingen få ticagrelor 60 eller 90 mg två gånger dagligen eller placebo och lågdosbehandling med acetylsalicylsyra, visade att riskerna för nya hjärtinfarkter minskade betydligt vid användning av ticagrelor, men risken för större blödningar ökade också.

Efter studien lämnade Astrazeneca in sin ansökan för långtidsbehandling med tricagrelor till läkemedelsmyndigheterna i både Europa och USA och nu har alltså tricagrelor med den nya dosen 60 mg godkänts av FDA.

Brilinta, med namnet Brilique i Sverige är sedan 2010 godkänt av EMA för användning i upp till ett år med tabletten 90 mg.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng