Högsta varningen kvarstår för Champix i USA

En expertgrupp inom FDA anser att Champix ska ha kvar den allvarligaste varningen på förpackningen.

20 okt 2014, kl 08:00
0

Foto:IstockPhoto

Rökavvänjningsmedicinen Champix, kallat Chantix i USA, innehåller vareniklin som binder till nikotinacetylkolinreceptorer i hjärnan och godkändes 2006. Sedan 2009 har läkemedlet varit klassat i USA som en behandling med allvarliga biverkningar.

Pfizer ville att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA skulle ta bort den allvarligaste varningen, en så kallad "black box warning". Den rådgivande gruppen som nu tog ställning var inte enig i sin omröstning, då elva av 18 ville ha kvar samma nivå på varningen och sex ville att varningstexten skulle vara mer omfattande, enligt Medscape.

Ett nytt ställningstagande kommer att tas då Pfizers pågående studie är klar. Studien med 8 000 deltagare jämför neuropsykiatriska biverkningar orsakade av Champix med andra rökavvänjningsmedel samt placebo och resultaten ska komma under 2015, enligt Reuters.

Det är just olika neuropsykiatriska symtom, varav flera klassas som allvarliga biverkningar som ligger till grund för varningen. Ökad självmordsrisk, beteendeförändringar och även ett våldsamt beteende riktat mot andra är några av tillstånden som tillskrivs läkemedlet.

Pfizer i sin tur hänvisar till ett flertal studier där man inte ansett att biverkningsprofilen är så allvarlig men man anser att en varning är berättigad. Dock tycker bolaget tycket att nivån på varningarna är för hög idag.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng