Läkemedelsstatistiken håller måttet efter omregleringen

Den nationella läkemedelsstatistiken har hög kvalitet trots mängden aktörer konstaterar E-hälsomyndigheten.

17 okt 2014, kl 10:02
0

I januari 2014 bildades den nya myndigheten E-hälsomyndigheten som då tog över uppgifter från Apotekens Service AB som avvecklats.
En del av uppdraget är att samla in och förvalta läkemedelsstatistik. Data samlas in från 120 apoteksaktörer och 6 000 försäljningsställen utanför apotek samt försäljningstransaktioner från partihandelsledet. Alla som säljer läkemedel är tvingade att rapportera in försäljningsuppgifter.

Nu har myndigheten på uppdrag av regeringen gjort en översyn av den nationella läkemedelsstatistiken. I rapporten konstaterar myndigheten att statistiken håller hög nivå även när antalet aktörerna är många. Man drar ändå slutsatsen att det finns detaljer som kan förbättras. Bland annat vill myndigheten få tillgång till historiska data. Dessutom vill man genomföra en förstudie för att undersöka subventioner av öppenvårdsläkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånen.

Statistiken används av myndigheter och olika aktörer för att analysera trender i förskrivning eller marknadsförändringar.
– Det finns mycket intressanta data att hämta ur den nationella läkemedelsstatistiken och vi är stolta över den. Nu har vi identifierat vilka ytterligare steg vi skulle vilja ta för att förfina statistiken, säger Torsten Håkansta generaldirektör på E-hälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng