Höga koncentrationer av läkemedel funna i spindlar

Höga koncentrationer av läkemedel funna i spindlar

Forskare kartlägger hur läkemedelsrester från avloppsvatten sprids till olika arter i näringskedjan.

7 nov 2018, kl 11:26
0

En grupp av forskare från Australien och Sverige visar nu att det inte bara är fiskar utan även djur runt vattendragen som får i sig stora mängder läkemedelsrester från avloppsvatten. I en studie som publicerats i tidskriften Nature Communications undersökte forskarna förekomsten av läkemedelssubstanser i spindlar som lever nära sex vattendrag i och runt Melbourne i Australien. Provtagningsplatserna var allt ifrån platser nedströms ett avloppsreningsverk, till nästan orörd natur i en nationalpark.

Forskarna från Monash university i Australien och Umeå universitet i Sverige genomförde den hittills mest omfattande provtagning som gjorts och letade efter 98 farmaceutiska föreningar. I vävnadsanalyser av spindlarna upptäcktes sammanlagt 66 olika läkemedel, bland andra antibiotika, antidepressiva medel, antihistaminer och smärtstillande och antiinflammatoriska NSAID-preparat. Också i den orörda naturen i nationalparken fanns läkemedelsrester hos spindlarna.

– Vi fokuserade på spindlar som lever nära vattendrag eftersom de bygger sina nät i och över strömmar och livnär sig på insekter. Insekter som först lever som larver i vattnet, men sedan kläcks till flygande vuxna, förklarar sötvattenekolog Erinn Richmond, Monash university, som lett studien i ett pressmeddelande.

Även spindlarnas föda, de vattenlevande insekterna, undersöktes och i dem fann forskarna 69 olika läkemedel.

I de vattendrag som forskarna studerade lever näbbdjur och öringar som livnär sig av vattenlevande insekter. Genom att jämföra koncentrationer av läkemedel som hittades i insekter med dessa rovdjurs kända födointag kunde forskarteamet uppskatta deras exponering av läkemedel.

– Det är anmärkningsvärt att rovdjur i bäckar som påverkats av avloppsvatten kan utsättas för nivåer av läkemedel motsvarande en halv mänsklig dagsdos bara genom födan, säger Tomas Brodin, professor i akvatisk ekologi i Umeå.

Han och två andra forskare i gruppen arbetar för närvarande med ett svenskt projekt inom samma fält som den australiensiska studien. Det handlar om forskarhjälpsprojektet Spindeljakten där elever i 30 skolor över hela Sverige hjälper forskarna att samla in spindlar och vattenprover. Projektet är organiserat av Nobelmuseet och ska ge en bild av hur mycket läkemedelsrester som finns i spindlar nära svenska vatten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng