Hårdare regler för parallellhandlare

I kampen mot förfalskade läkemedel vill de brittiska myndigheterna
skärpa kraven för vilka som får leverera läkemedel till apoteken. Om
detta blir verklighet kan det skapa en svår situation för
parallellhandlarna.

28 jan 2009, kl 17:32
0

Annons

Parallellhandlare i Storbritannien kan gå tuffare tider till mötes när de regulatoriska myndigheterna i landet, MHRA, vill skärpa kraven för vilka som ska få sälja läkemedel till apotek. De brittiska myndigheterna vill minska antalet licenser som tillåter företag vara återförsäljare av läkemedel uppger nyhetstjänsten Pharma adhoc. Anledningen är att komma åt handel med falska läkemedel.

Sedan 2004 har nio fall upptäckts i Storbritannien där apotekspersonal eller kunder fått olagliga läkemedel och i ytterligare fem fall har olagliga läkemedel påträffats hos återförsäljarna. För att eliminera risken att dessa läkemedel når så pass långt i distributionskedjan föreslår de brittiska myndigheterna att säkerhetskraven skärps på en rad punkter varav färre licenser är ett.

Dessutom vill de höja kraven på transporter och lagerhållning och införa högre krav på personer på ansvariga poster för handel med läkemedel. Genom att få apoteken att köpa varor direkt från tillverkaren utan flera mellanhänder hoppas man kunna minska risken att falska produkter tar sig in på marknaden.

Men förslaget har upprört många av de berörda och möts nu av kritik. Parallellhandlare med Storbritannien som marknad menar att de riskerar omfattande förluster om de striktare reglerna införs. Egna företagare menar att de i sin tur kommer att slås ut på bekostnad av Celesio, Phoenix, Alliance Boots och andra stora kedjor som redan är oberoende av mellanhänder för sin distribution. I brittiska medier utpekas Norge som ett exempel där en fri marknad i stället blivit ett oligopol som domineras av några större aktörer, något de vänder sig emot. Fram till mitten av mars har olika aktörer på sig att komma med synpunkter till MHRA.