Annons

GSK skär ner på smärtforskning

Glaxosmithkline planerar att stöpa om och skära ner sin
forskning och utveckling med målet är att spara ytterligare 790
miljoner dollar. Det rapporterade företaget på torsdagen.

5 feb 2010, kl 13:10
2

Annons

Det har ryktats om att GSK kommer att skära ner verksamheten med omkring 4000 tjänster de kommande åren men några siffror ville inte vd Andrew Witty ta upp när han presenterade det ekonomiska läget i veckan. Men besparingar på omkring 790 miljoner dollar är att vänta och för att nå dit ska företaget förändra verksamheten, rapporterar nyhetsbyrån First Word.

En stor del av besparingarna ska komma från nerdragningar i forskning och utveckling där fokus flyttas från smärta och depression till bland annat Alzheimers, MS och Parkinsons. Dessutom kommer företaget att etablera en enhet ovanliga sjukdomar medan säljavdelning kommer att dra ner.

Totalt ökade företagets försäljning under fjärde kvartalet med 13 procent till 12,9 miljarder dollar. Vaccin försäljningen ökade med 78 procent varav H1N1-vaccin stod för en försäljning av 1,3 miljarder dollar. För hela 2009 ökade nettoinkomsten med 20 procent till 8,7 miljarder dollar. Intäkterna steg med 3 procent till 44,8 miljarder dollar. På grund av patentutgångar har försäljningen på bland annat Lamictal (lamotrigin) sjunkit med 27 procent och för Imigran (sumatriptan) med 50 procent.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Precis som prognosen för Astra så spås en ljus framtid för företaget, men ändå dras antalet tjänster ner.
    Så blir det när läkemedelsföretagen kommit fram till att de tjänar mer per satsad krona på marknadsföring i förhållande till forskning… Vilket må va sant för en given tid. Men hur påverkas företaget över längre en tidsperiod? Har man inga läkemedel i pipeline så finns heller inga läkemedel att marknadsföra efter ett tag, och då spelar falska aktiepresentationer inte så stor roll längre.

  2. Bedriver ni någon forskning på nervsmärta?
    skriver hoppfull smärtpatient.
    Med förhoppning om svar
    mvh marianne