Annons

Många länder utan vaccin mot H1N1

Samtidigt som västländer försöker avbeställa överflödiga doser av
vaccin mot den så kallade svininfluensan är det fortfarande många
fattiga länder som saknar vaccin. Bara två av 95 länder som bett WHO om
hjälp med vaccinleveranser har fått något.

8 feb 2010, kl 11:34
0

När vaccintillverkarna började leverera doser till nationer som köpt under förra året meddelade Världshälsoorganisationen, WHO, att de hoppades kunna se till att även länder med sämre ekonomi skulle få ett antal doser. Men hittills är det bara två av de 95 länder som bett WHO om hjälp som fått vaccin mot H1N1, Azerbaijan och Mongoliet.

Från WHO har det sagts att man hoppats kunna bistå minst 14 länder med vaccin men på grund av logistiska problem har det inte gått vägen. Där fortsätter nu pandemin att sprida sig. WHO:s chef för pandemisk influensa, Keiji Fukuda, säger till New York Times att trots enorma insatser från många människor, länder och organisationer är det ett enormt projekt att få vaccin till behövande. Vaccinexperter menar att om det handlat om ett mer dödligt virus, som till exempel H5N1, så hade många av de fattiga nationerna hamnat i verklig katastrof.

Fram till den 8 januari hade ungefär 60 procent av Sveriges befolkning vaccinerats. I slutet av januari hade vi 10 990 bekräftade fall av den nya influensan bekräftats varav 1409 behövt sjukhusvård. Fram till den sista januari hade 26 dödsfall bekräftats.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng