Annons

GSK kritiseras för generikaavtal

Den brittiska konkurrensmyndigheten anklagar GSK för olagliga pay for delay-avtal med generikaproducenter.

19 apr 2013, kl 13:42
0

Annons

Läkemedelsföretaget Glaxosmithkline anklagas för att ha åsidosatt konkurrensrätten när man betalade tre generikaföretag för att stoppa tillgången på generisk Seroxat (paroxetin) i Storbritannien, skriver Pharmatimes. De tre generikaföretagen är Alpharma, Generics UK och Norton Healthcare.

Dessutom anklagar den brittiska konkurrensmyndigheten GSK för att ha utnyttjat sin dominerande ställning på marknaden för att tvinga generikaföretagen att acceptera avtalet. Patentet för Seroxat gick ut 2006 men GSK ska ha anklagat företagen för patentintrång och på så sätt fått dem att skriva under avtalet och sluta sälja generiskt Seroxat. Enligt myndigheten ska företagen ha fått stora summor för avtalet. 

Pay for delay-avtal har varit olagliga i Storbritannien sedan 1998. De har även diskuterats mycket i USA. USAs president Barack Obama vill förbjuda pay for delay-avtalen, men har fått kritik från läkemedelsindustrin för förslaget då de anser att det minskar värdet på patentskydd och därmed också incitamenten för forskning.