Kampanjen ”Ta gratissprutan mot hpv” skulle nå minst 70 procent av alla kvinnor födda 1994-1999. I dag, 30 juni, på kampanjens sista dag står det klart att många regioner inte har nått detta mål. Enligt den senaste statistiken från Regionala cancercentrum i samverkan, RCC, är riksgenomsnittet för andelen vaccinerade i målgruppen 64,4 procent.
Regionerna Värmland, Kalmar, Västernorrland, Halland, Västerbotten, Blekinge och Jämtland Härjedalen har passerat 70-procentsmålet. Region Örebro ligger mycket nära, med 69 procent vaccinerade,
Bland övriga varierar vaccinationsgraden mellan 55,1 procent i Region Skåne och 68 procent i Region Uppsala. Detta trots att kampanjen, som egentligen skulle ha avslutats sista december i fjol, förlängdes med ett halvår.
Gratissprutan skulle stoppa hpv
Humant papillomvirus, hpv, smittar via sex och kan orsaka livmoderhalscancer och flera andra cancersjukdomar som svalg-, anal- och peniscancer. Kampanjen ”Ta gratissprutan mot hpv” ingår i ett projekt som siktar på att utplåna livmoderhalscancer till 2027.
Att vaccinera 70 procent av kvinnorna födda 1994-1997 beräknades kunna stoppa spridningen av hpv. Man skulle då kunna skydda dem som är för gamla för att ha hunnit få hpv-vaccin inom barnvaccinationsprogrammet. Trots att kampanjen missar det målet är Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet och forskningsledare för projektet, hoppfull.
Han ser ändå kampanjen som en framgång. Dels för att vaccinet kommer att skydda alla de unga kvinnor som tagit gratissprutan. Och dels för att vaccinationerna bromsar smittspridningen även om den inte upphör helt.
– För några av de mer än 256 000 kvinnor som har vaccinerat sig i projektet kan det ha inneburit skillnaden mellan liv och död. Utsätts de för några av de farliga hpv-typerna, blir de inte sjuka eftersom de nu är immuna, säger Joakim Dillner i ett pressmeddelande.
– Dessa kvinnor kunde annars ha utvecklat cellförändringar och cancer, men kan nu fortsätta med sina liv precis som vanligt. Det är fantastiskt att tänka på.
Barnvaccinationer och screening
Han framhåller att resultatet av kampanjen kommer att synas i cancerstatistiken. Och påskynda en utplåning av hpv tillsammans med hpv-vaccinationerna inom barnvaccinationsprogrammet. Där erbjuds alla pojkar och flickor kostnadsfri hpv-vaccination i årskurs 5 och det finns möjlighet att vaccinera sig senare upp till 18 års ålder.
– Målet att utrota livmoderhalscancer till år 2027 är i allra högsta grad inom räckhåll, säger Joakim Dillner och berättar att man redan nu kan se att de värsta hpv-typerna blir allt ovanligare.
Det fortsatta arbetet mot hpv-orsakad cancer bygger främst på barnvaccinationsprogrammet och på hpv-screening för att hitta de kvinnor som är smittade och riskerar cellförändringar och livmoderhalscancer.
Fortsatta gratissprutor på vissa håll
Folkhälsomyndigheten rekommenderar också att regionerna ska erbjuda vaccination till alla kvinnor och män under 27 år som inte vaccinerat sig tidigare. Här varierar läget kraftigt mellan regionerna.
Halland, Skåne, Uppsala och Värmland erbjuder från 1 juli gratis hpv-vaccin för alla tidigare ovaccinerade män och kvinnor till och med 26 års ålder. Detta enligt uppgifter hos Folkhälsomyndigheten. I Västerbotten och Region Örebro erbjuds själva vaccinet utan kostnad men man måste ändå betala vårdbesöksavgiften.
Ytterligare några regioner förbereder ändrade riktlinjer för att vaccinera gratis i de rekommenderade åldrarna, medan andra för närvarande inte har några planer på detta.
Priset för att vaccinera sig varierar, men ligger hos många vaccinatörer kring 5 000 kronor för två doser.