Godkänt för färre doser Gardasil

EUs vetenskapliga kommitté, CHMP har sagt ja till att minska antalet doser med hpv-vaccinet Gardasil från tre till två.

4 mar 2014, kl 09:33
0

Underlaget är en kanadensisk studie som visar att två doser av hpv-vaccinet gav lika bra skydd som tre doser. I studien vaccinerades 243 flickor med två doser, där dos nummer 2 gavs efter sex månader. Resultatet visade att de här flickornas nivåer av antikroppar mot hpv inte var lägre en månad efter sista dos jämfört med nivåerna hos de som fått tre doser.

Det nya schemat, som ska gälla för 9-13 åringar, innebär inte att de som påbörjat ett 3-dos schema kan hoppa över den tredje dosen, säger Cecilia Young, nordisk medicinsk direktör på Sanofi Pasteur MSD till Läkemedelsmarknaden.

 

Idag ges den andra dosen två månader efter den första och den tredje efter sex månader. Det är den andra dosen som tas bort i det nya schemat. Det innebär, enligt Cecilia Young, att de som tagit två doser enligt gamla schemat måste fullfölja med en tredje dos.
Innan det nya dosschemat blir godkänt för användning ska CHMPs uppfattning få ok av EU-kommissionen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng