Annons
Ny immunterapi vid lungcancer får godkänt

Ny immunterapi vid lungcancer får godkänt

Astrazeneca får sitt läkemedel Imfinzi godkänt i USA som första immunterapi på området.

19 feb 2018, kl 09:44
0

Annons

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt substansen durvalumab, med produktnamnet Imfinzi, som Astrazeneca har utvecklat. Indikationen är inoperabel, icke småcellig lungcancer som inte har spritt sig runt om i kroppen. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Substansen tillhör en ny klass av immunterapier inom onkologin. Läkemedlet fungerar genom att blockera en mekanism hos tumören som gör att tumörcellerna undgår kroppens immunsystem. När mekanismen blockeras kan immuncellerna upptäcka cancercellerna och agera.

Durvalumab har redan fått godkännande för att behandla vissa patienter med blåscancer. Den patientgruppen är relativt liten, och det nya beskedet om godkännande för behandling av lungcancer öppnar upp för en miljardmarknad.

Andra bolag, som Bristol-Myers Squibb, Roche och Merck, har redan godkända immunterapeutiska substanser för avancerad lungcancer. Astrazenecas substans ska behandla patienter i ett tidigare skede av sjukdomen, i en fas där ingen immunterapi tidigare har funnits.

Godkännandet baseras på en studie med 713 patienter. De som fick Imfinzi hade i genomsnitt en överlevnad på 16,8 månader utan att sjukdomen förvärrades. För de som fick placebo var motsvarande tid 5,6 månader.