Genetiska orsaker bakom högt blodtryck

Högt blodtryck är en välkänd riskfaktor hjärtsjukdomar. Nu har forskare
identifierat 16 nya genvarianter som styr blodtrycket vilket kan leda
till bättre diagnoser och effektivare behandling.

15 sep 2011, kl 13:32
1

En miljard människor i världen lider av högt blodtryck, vilket kan orsaka hjärtsjukdomar och stroke. Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har i ett internationellt samarbete med fler än 400 forskare från USA, Europa, Asen och Australien genomfört en studie på 200 000 européer.

I studien, som publicerats i tidskriften Nature, har forskarna identifierat 16 tidigare okända genetiska områden som reglerar kroppens blodtryck, både det diastoliska och det systoliska. Det har hjälpt forskarna att konstruera genetiska riskgrupper som kan bidra till att förutsäga risk för stroke och hjärtattack.
– Vi har kunnat klassificera individer utefter hur många riskvarianter för förhöjt blodtryck de bär på i sin arvsmassa, säger forskaren Fredrik Nyberg vid Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.

Samtidigt publiceras en annan studie i Nature Genetics som identifierar fler nya genområden och gener som styr två andra mått på blodtryck, pulstryck och det genomsnittliga blodtrycket.

Forskarna menar att resultaten från de båda studierna är ett steg för att förstå hur kroppen reglerar blodtrycket, där de identifierade genområdena kan bli mål för framtida behandlingar.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hej!Jag är 61 år, min dotter är 36, min syster är 69 och vi har alla lågt blodtryck, som ibland faktiskt kan vara besvärande pga svimningsrisk, trötthet mm. Vår numera, vid 95,5 års ålder avlidna mor, hade lågt blodtryck upp i hög ålder. Därefter steg det, sannolikt pga lätt övervikt, stress i jobbet under hela hennes yrkesverksamma liv och fel kosthållning som gav henne en hjärtinfarkt när hon hade fyllt 88 år samt en bypass-och klaffoperation samma år. Hennes totalkolesterolvärde när hon kom in akut med infarkten var 5,0. Mitt är 4,2…

    Är det inte någon som vill forska på mig? Levande, alltså, även om jag står till vetenskapens förfogande när jag en gång är död? Jag tänkte, att det kanske finns något genetiskt i min familj som kan hjälpa till att lösa gåtan högt blodtryck och hjälpa dem som lider av det till ett bättre liv? Lite blod eller så kan jag villigt offra på vetenskapens altare!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng