Genetisk avvikelse gör vissa barn mer infektionskänsliga

En vanlig genetisk avvikelse som påverkar immunsystemet förklarar varför en del barn är mer känsliga för luftvägsinfektioner än andra barn.

13 jun 2001, kl 13:18
0

Det är ett välkänt faktum att vissa personer är mer mottagliga för infektioner än andra. Som någon läkare uttryckt det; ?Tio procent av mina patienter verkar få 90 procent av alla infektioner?.

Den iakttagelsen har även bekräftats i vissa studier och flera vanliga variationer i immunsystemet har kopplats till infektionskänsligheten.

Luftvägsinfektion är bland de vanligaste infektionerna hos barn. Kända riskfaktorer som att vara trångbodd och vistas bland många barn förklarar bara en del av den förhöjda risken.
En dansk studie som nyligen publicerades i JAMA har undersökt sambandet mellan luftvägsinfektioner och ett serumprotein som man tror spelar en viktig roll i det naturliga immunsystemet, det så kallade ?mannosbindande lektinet? (MBL). En enda gen MBL2 på kromosom 10 kodar för MBL.

Studien gjordes på 252 barn yngre än två år som följdes upp varje vecka under två år. Resultatet tyder på att brist på MBL spelar en viktig roll i motståndskraft mot infektioner, särskilt under den känsliga tiden i barnets utveckling mellan 6 till 17 månader, när det adaptiva immunsystemet är outvecklat.

Virala infektioner
Samma samband har inte hittats hos äldre barn eller hos vuxna. Men forskarna menar att brist på MBL hos vuxna kan påverka svårighetsgraden hos olika sjukdomar. Det kan till exempel göra att man drabbas hårdare av cystisk fibros eller reumatoid artrit.

Sambandet till MBL verkar primärt gälla virala infektioner medan bakteriella infektioner har ett mycket svagare samband.
Det verkar också som om den genetiska avvikelsen varierar mellan olika populationer. Studier har visat att MBL förekommer hos 38 procent av den vita befolkningen, hos 48 procent av den svarta befolkningen men bara i 20 procent bland eskimåer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng