Gel för bröstförstoring stoppas

Företaget Q-Med avråder nu från användning av Macrolane för bröstförstoring. Skälet är att gelinjektionerna försvårar tolkningen av mammografibilder.

19 apr 2012, kl 12:17
0

Annons

Det är bland annat efter påstötningar från Läkemedelsverket som Uppsalaföretaget Q-Med nu beslutat att Macrolane inte längre ska injiceras för bröstförstoring.

Det var våren
2010 som Läkemedelsverket uppmärksammades på svårigheterna att tolka mammografibilder från kvinnor som fått sina bröst injicerade med gelen som består av hyaluronsyra.
Efter en utredning kom myndigheten fram till att den medicinska nyttan med produkten är låg jämfört med de problem den skapar när mammografibilderna ska tolkas. Det händer också att gelen orsakar knölar som orsakat onödig oro och utredning, enligt Läkemedelsverket.

Läkemedelsverkets slutsats
var att de här sidoeffekterna inte var godtagbara med tanke på produktens värde och man anser därför att gelen inte bör användas vid bröstförstoring.
I Frankrike är det sedan tidigare förbjudet att använda den och liknande produkter av samma anledning.
Företaget har nu fattat beslutet att åtminstone tills vidare upphöra med injektionerna i bröst.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng