Billigt sviktpreparat lika bra som det dyrare

En svensk studie som jämförde skillnaden mellan sviktpreparaten Cozaar och det betydligt dyrare Atacand fann att det senare var effektivare. Nu har danska forskare publicerat en studie som inte visar på några skillnader mellan de två läkemedlen.

18 apr 2012, kl 14:11
1

Annons

Den svenska studien som publicerades i början av förra året var en registerstudie som visade att de patienter som behandlats med Atacand (kandesartan) hade lägre dödlighet än de som behandlats med Cozaar (losartan). Patentet för Cozaar hade då precis gått ut och var betydligt billigare än det andra ARB-preparatet.

Studien fick ganska direkt
mothugg. Kritiker menade att man inte kunde dra sådana slutsatser av studien eftersom patientgrupperna till exempel inte var jämförbara; gruppen som behandlats med losartan var till exempel betydligt äldre och sjukare än de som behandlats med kandersartan.
Och nu har en dansk forskargrupp presenterat samma typ av studie utifrån det danska läkemedelsregistret, men till skillnad mot den svenska justerat för bland annat ålder, sjukdom och doser.
Deras slutsats är att det inte finns någon signifikant skillnad mellan de två ARB-preparaten.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng