Gardasil mest kostnadseffektivt

HPV-vaccinet Gardasil är mer kostnadseffektivt än Cervarix om de skulle
kosta lika mycket, enligt en brittisk jämförande studie.

28 sep 2011, kl 11:52
0

Annons

I Sverige pågår debatten om vilket HPV-vaccin som är mest effektivt efter att landstingen valde Gardasil i en statlig upphandling. Nu visar en jämförande studie från det brittiska smittskyddsinstitutet att Gardasil är mer kostnadseffektivt om vaccinerna skulle kosta lika mycket. Detta trots att Cervarix kan ge ett bättre skydd mot livmoderhalscancer, menar forskarna bakom studien.

Enligt forskarna behöver Cervarix vara mellan 200 till 350 kronor billigare per dos för att vara lika kostnadseffektivt. Även om Cervarix ger ett bättre skydd mot livmoderhalscancer, ger Gardasil också skydd mot vulva-, vaginal- och analcancer. Det som främst avgör att Gardasil är mer kostnadseffektivt är skyddet mot kondylom, vilket Cervarix saknar.

I en tidigare analys kom forskarna fram till att Cervarix behövde vara 150 till 230 kronor billigare per dos för att vara lika kostnadseffektivt som Gardasil. Sedan den analysen har nya bevis för effekten framkommit.

Forskarna påpekar dock att det fortfarande råder stor osäkerhet om de verkliga skillnaderna i vinst mellan de två vaccinerna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng