Annons

Gamla och sjuka viktig kundgrupp för Poteket

Under de närmaste månaderna ska de första leveranserna av läkemedel via det nystartade företaget Poteket nå svenska kunder. Det säger företagets styrelseordförande Arne Björnberg.

23 jan 2006, kl 19:35
0

Annons

Affärsidén som lanserades för några månader sedan är att förmedla svenska kunders recept och beställningar till ett postorderapotek i Estland.

? Vi är alltså inte ett apotek, utan erbjuder oss att hjälpa svenska kunder att enkelt och billigt få sina recept expedierade från ett annat land, säger den tidigare verkställande direktören för Apoteket.

? Den viktigaste kundgruppen tror jag i dagsläget är äldre som bor i olika former av skyddat boende. De får i dag betala en relativt hög avgift om hemtjänsten ska gå till apoteket åt dem. Och apoteket tar 125 kronor i hembärningsavgift i sitt pilotprojekt. Vilket är ganska oattraktivt.

? Så den stora potentialen tror vi är en bekväm, säker och billig förmedling av läkemedelsexpeditioner direkt hem.

Enligt Arne Björnberg har man också redan fått förfrågningar från landsting och vårdenheter om leveranser av läkemedel.

? På det området är det ju inga som helst problem eftersom det inte råder någon monopolsituation.

På Stockholms läns landsting som sagt upp avtalet med Apoteket i och med utgången av 2006, säger Bengt Blomberg att idén med Poteket är intressant.

? Det finns många skäl till att vi sagt upp avtalet. Och den här företagsidén, kan man väl säga, är en av anledningarna till att det är dags att titta på vem som ska ha hand om sjukhusapotekens verksamhet, vi själva eller Apoteket.

Delade meningar

Det finns ingen ensamrätt som hindrar det nybildade företaget att bedriva läkemedelshandel med vården. Däremot råder det delade meningar vad gäller privatpersoners rätt att hämta hem sina läkemedel via den här förmedlingen.

Men inte enligt Arne Björnberg.

? Som EU-medborgare har du rätt att få ditt recept expedierat i vilket apotek som helst inom EES-området. Det är det vi drar nytta av.

Inte heller finns det någon bestämmelse om att man måste företa sina inköp på Apoteket AB för att vara delaktig i förmånen, menar han.

? Däremot är det tekniskt bökigare att lösa. Men det är en separat fråga.

Henrik Lundström, på Socialdepartementet, menar dock att det hela inte är så glasklart som Arne Björnberg vill göra gällande.

? Vår tolkning är nog att detaljhandelsmonopolet innebär att ingen annan får sälja läkemedel till svenska konsumenter i Sverige oavsett om det sker via internet eller på annat sätt.
Men, tillägger han.

? Det är inget lätt område. Det finns ju ett EU-perspektiv på det här.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng