Freddie Norberg, Cross Pharma: ?Astra fortsättermed kapslar, men kan satsa på Losec MUPS?

I slutet av september bekräftade Astra att företaget kommer med en tablettform av Losec, MUPS (multi unit pellet system) (se Läkemedelsvärlden sidan 11, nr 10-97).Ett av Astras syften kan vara att motverka parallellimport från länder i södra Europa, som i Sverige har tagit en ansenlig del av Losecmarknaden. Astra har också tidigare uttryckt stor irritation […]

24 jul 2002, kl 20:08
0

Annons

I slutet av september bekräftade Astra att företaget kommer med en tablettform av Losec, MUPS (multi unit pellet system) (se Läkemedelsvärlden sidan 11, nr 10-97).
Ett av Astras syften kan vara att motverka parallellimport från länder i södra Europa, som i Sverige har tagit en ansenlig del av Losecmarknaden. Astra har också tidigare uttryckt stor irritation över parallellimporten.
En hypotetisk möjlighet att hindra parallellimport vore att avregistrera enterokapselformen i högprisländer och där registrera den nya MUPS. I lågprisländer skulle företaget däremot fortsätta sälja kapselformen och inte registrera MUPS. Om kapselformen inte längre är godkänd i exempelvis Sverige kan inte heller den formen parallellimporteras hit.
Men den störste parallellimportören tror inte Astra skulle registrera MUPS och avregistrera kapselformen.
? Jag tror inte Astra skulle agera så, eftersom EU säkert skulle kalla det handelshinder och agera, säger Freddie Norberg, VD för Cross Pharma som idag framgångsrikt parallellimporterar Losec-kapslar från Italien.
Freddie Norberg tror att Astra i stället skulle välja en annan  strategi ? en som vore helt oantastlig utifrån legala aspekter.
? Astra lanserar MUPS i Sverige och andra länder med parallellimport och behåller kapselformen. De tar fram dokumentation för att MUPS är minst lika bra och sätter samma pris eller något lägre, säger han.
Lyckas sedan Astra övertyga svenska läkare om att förskriva Losec MUPS istället för enbart Losec. Då kan inte apoteken expediera kapselformen och Astra undanröjer därmed underlaget för parallellimport.
Nyligen har även Medartuum påbörjat parallellimport av Losec till Sverige. Till skillnad mot Cross Pharmas innehåller deras förpackningar samma antal kapslar som Astras. Men detta kommer att ändras.
? Vi har ändrat våra produkter så nu innehåller våra och Medartuums förpackningar samma antal kapslar och har samma pris, säger Freddie Norberg. 
 
I ny form.
  Losec MUPS är   den nya tablettformen av Losec och står för ?Multi Unit Pellet System? som Läkemedelsvärlden skrev om i förra numret. MUPS-tabletten har många fler, och samtidigt mindre, enterodragerade pellets än vad som finns i dagens kapselform. Därmed får man en större yta för frisättning av omeprazol i tarmen. Tabletten är 20?25 procent mindre än kapslarna och går att slamma upp i vatten ? vilket även gäller för kapslarnas pellets.
   Enligt informationschefen Staffan Ternby har man inga planer på att använda MUPS för att stoppa parallellimporten till Sverige av vanliga Losec, såsom Läkemedelsvärlden spekulerade i förra numret. Istället har man tänkt registrera Losec MUPS på alla stora marknader i Europa, även på lågprismarknader, men Astra kommer att eftersträva ett gemensamt pris i hela Europa.
   ? Det gör ju vi ? och de flesta andra läkemedelsföretag ? hela tiden, men det är ju inte så lätt med alla valutasvängningar som sker, säger Staffan Ternby.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng