Annons

Från VM-guld till VD-stol

På 1980-talet tog Jonas Nilsson VM-guld i slalom, var hundradelar från OS-medalj och utsågs till Ingemar Stenmarks efterträdare. Idag leder han Medivirs dotterbolag Clean Chemical Sweden ? en udda fågel på den svenska läkemedelshimlen.

21 feb 2002, kl 20:49
0

Annons

Vintern 1985 rådde Stenmarkfeber i Sverige med allt vad det innebar av kollektivt nagelgnagande och tillfälligt avstannad industriproduktion.
Alpina VM i italienska Bormio såg dock länge ut att bli ett totalt svenskt misslyckande. Inte ens Ingemar Stenmark stod att känna igen och inför sista mästerskapsdagens slalomtävlingar hade Sverige inte tagit en enda medalj.
Då dök Hedemorasonen Jonas Nilsson upp från tomma intet. Helt otippad åkte han hem VM-guldet några hundradelar före säsongens dominant Marc Girardelli.
Nilssons bäst-när-det-gäller-instinkt, en egenskap som många svenska elitidrottare tycks sakna, var extrem. Han hade aldrig vunnit i världscupen tidigare och alpina VM gick på 1980-talet bara vart fjärde år.
En av den alpina historiens största skrällar var ett faktum och den svenska äran räddad. Expertisen utnämnde med en mun det nya stjärnskottet till Ingemar Stenmarks tronföljare.


Nio år på toppnivå


Sjutton vintrar efter skrällen i Bormio är Jonas Nilsson väl inarbetad vd för det Borlängebaserade läkemedelsföretaget Clean Chemical Sweden (CCS). Och ett levande praktexempel på att en karriär inom elitidrotten inte behöver utesluta en senare civil dito.
Sett i backspegeln så blev Jonas Nilsson kanske ingen ny ?Stenis?, även om han hann med några meriterande världscupssegrar och en fjärdeplats i OS i Sarajevo 1984. Han fick avbryta tävlandet i förtid vid 28, på grund av en avsliten knäskålssena.
Det spektakulära genombrottet i Bormio rankar han faktiskt inte själv som den största sportsliga meriten. Snarare det faktum att han tillhörde första startgrupp i slalom i nio år i följd ? ett obestridligt bevis på stabilitet.
? Det var också kul att jag lyckades pricka in mina båda världscupsegrar på klassisk mark i Madonna di Campiglio, även om Madonnas tävlingar 1990 var flyttade till Kranjska Gora på grund av snöbrist, säger Jonas Nilsson, som var en utpräglad slalomspecialist.
Med egna ord var han bara ?skaplig? i storslalom ? ett år i första startgrupp ? men ?urusel? i fartgrenarna störtlopp och Super-G.
? Varför det blev så är svårförklarat, det har att göra med fysiska förutsättningar och fallenhet, säger Jonas Nilsson.


Otursförföljd generation


Karriären kunde ha blivit längre om inte knäskadan satt stopp. Han var dock inte ensam i denna sits ? nästan alla lovande svenska åkare på herrsidan som kom fram strax efter Stenmark-vågen drabbades av förödande skador.
? Förutom jag själv bröt Thomas Fogdö ryggen och Lars-Börje ?Bulan? Ericsson benet. Båda tvingades sluta i förtid. Den enda som klarade sig var Fredrik Nyberg. Vi hade nog haft ett bra herrlandslag långt in på 1990-talet om vi inte varit så skadedrabbade. Nu får vi hoppas på tjejerna istället, säger Jonas Nilsson.
Det intensiva resandet, tävlandet och alla möten med människor gav honom ett bagage som han inte skulle vilja byta bort, och han hade gärna fortsatt längre.
Han beskriver det som ett privilegium att fått varit en del av en unik epok i svensk idrottshistoria.
? Samtidigt var det på ett sätt skönt att sluta vid 28 och hyfsat tidigt få möjlighet göra något annat.


Examen på ?dötid?


Jonas Nilsson började åka slalom som tioåring i Hedemora, visade tidigt talang och blev antagen till skidgymnasiet i Järpen vid 16 års ålder.
? Jag gillade all idrott men Stenmarkshysterin bidrog till att jag valde utförsåkningen.
Han kom med i landslaget redan 1979, och tog JVM-guld några år senare. Efter gymnasiet och lumpen på idrottsplutonen i Östersund följde en geografiskt kringflackande period, följt av fem år i Stockholm på slutet av 1980-talet.
Under karriärens senare del använde han ?dötiden? för att läsa in civilekonomsexamen. Under karriären deltog han i utvecklingen av de slalomskidor av märket Rossignol som alltjämt är världshistoriens mest sålda. Här fanns ett karriäralternativ, men Jonas ville testa något annat.


Måttligt operativ


Efter examensarbete och jobb inom handel, konfektion och turism blev han 1997 rekryterad till läkemedelsbranschen ? och hembygden.
? När vd-jobbet på CCS blev ledigt hade jag precis bestämt mig för att stanna i Stockholm. Men jag tyckte det lät som ett spännande företag i en spännande bransch. Efter diverse turer och diskussioner inom familjen tog jag chansen, något som jag aldrig ångrat.
Han lärde sig läkemedelssektorn successivt, ?utan att gå varenda kurs?. Ledarstilen beskriver han som måttligt operativ, ?vi har skapat en välfungerande ledningsgrupp?. Nyfikenheten och den höga ambitionsnivån har varit framgångsfaktorer snarare än detaljkännedomen.
Ändå ger han flera prov på goda galeniska baskunskaper när han ger Läkemedelsvärldens utsände en rundvisning i fabriken.


Ensamma inom sektorn


CCS representerar en ovanlig företeelse ? ett helsvenskt läkemedelsföretag med produktion ?från ax till limpa?, beläget en bra bit utanför de dynamiska storstads- och universitetsregionerna.
? Visst är vi litet av en främmande fågel i näringslivet här uppe, vi är det enda företaget inom läkemedelssektorn i Dalarna. Det geografiska läget har både positiva och negativa sidor, men jag tycker att de positiva överväger. Här är livskvaliteten hög och kommunikationerna utmärkta, säger Jonas Nilsson, som själv bor strax utanför Leksand och bilpendlar varje dag i 45 minuter gånger två, ?då går mobiltelefonen varm?.
Rekryteringen är förstås något svårare än i mer biotekniktäta regioner. Ändå har CCS lyckats bra med sin strategi att knyta upp kompetenta personer med koppling till Dalarna. Nu senast rekryterades exempelvis en ny fabrikschef från Pharmacia, och sedan tidigare finns såväl kemiingenjörer som apotekare på anställningslistan. Företaget har generellt en mycket låg personalomsättning.
Jonas Nilsson beskriver Borlänge som en stad i förändring från en traditionell bruksort till en mer mångfacetterad kommun med ett varierat näringsliv, högskola och flera statliga myndigheter. Staden förknippas dock ofta med hög brottslighet.
? Visst finns det problem och det här är något som kommunen verkligen måste jobba med på alla plan.


Dentalprodukter i glassfabrik


CCS har som många andra små och medelstora
läkemedelsföretag i Sverige sitt ursprung i någon av de stora koncernerna, i detta fall Astra.
Före detta anställda på Astra med koppling till bygden startade 1980 tillverkning av dentalprodukter i en gammal glassfabrik i Borlänge. Under 1980-talet och det tidiga 1990-talet utökades sortimentet stegvis med kroppsvårdsprodukter, generiska läkemedel, sterila lösningar, minilancetter och de hydrokortisonprodukter som idag är marknadsledande på apoteken. Sedan 1985 finns CCS i moderna lokaler nära Rommetravet i utkanten av staden.
Företaget var först på den svenska marknaden med ett så kallat fysikaliskt solskyddsmedel, som inte absorberas av huden. Till skillnad från de dominerande och kosmetiskt överlägsna kemiska solskyddsfiltren upprätthåller de fysikaliska medlen ett beständigt skydd mot UV-A-strålning, och kan liknas vid en osynlig t-shirt.


Dotterbolag till Medivir


1995 köptes CCS av det börsnoterade forskningsbolaget Medivir (se faktaruta), som behövde kompetens inom emulsionsteknik för ett tilltänkt hiv/aids-preparat.
Projektet gick sedermera i stöpet, men CCS kvarstår som dotterbolag till Medivir och samarbetet fortsätter. Nu producerar man bland annat en läkemedelskandidat mot herpes som snart går in i fas III-studier.
Inom Medivir-koncernen finns förresten även en annan idrottsprofil; Johan Harmenberg, fäktare med OS-guld på meritlistan, numera utvecklingschef på moderbolaget, medlem i dess ledningsgrupp och i CCS styrelse.


Kontraktstillverkning


Under den senaste treårsperioden har CCS tecknat flera avtal om kontraktstillverkning för Astrazenecas och Pharmacias räkning.
För Astrazeneca kontraktstillverkar CCS bland annat storsäljaren Nezeril. Totalt står legotillverkningen för ungefär en tredjedel av dalaföretagets omsättning. CCS har också köpt över Astrazenecas ögonsortiment, och producerar dessa produkter för egen räkning.
Vid Borlängeanläggningen arbetar idag 87 personer med allt från forskning och utveckling till marknadsföring. Trots det dystra konjunkturläget är företaget inne i en framgångsrik period; såväl omsättning som resultaträkning visar stabilt uppåtpekande kurvor. Försäljningen av fria handelsvaror och läkemedel ökade med hela 35 respektive 16 procent under fjolåret, vinsten nådde 15,6 miljoner efter tre kvartal och antalet anställda ökade med 23 personer.
Under 2002 planerar man bland annat att introducera fem nya generiska ögonläkemedel.
? Vi hoppas även under året certifieras som godkänd läkemedelstillverkare av amerikanska FDA. Vi har inga utsläpp i luften och inom kort hoppas vi även kunna hantera samtliga produktionsrester internt för att minimera belastningen på reningsverket, säger Jonas Nilsson.
Sedan ett par år tillbaka samarbetar CCS med den fristående amerikanska forskningsorganisationen Population Council. CCS fick i hård internationell konkurrens uppdraget att tillverka en gel som för närvarande genomgår kliniska prövningar. Förhoppningen är att gelen ska kunna skydda kvinnor mot överföring av könssjukdomar.


Ingen comeback


Idrotten har lärt Jonas Nilsson mycket som han haft nytta av i den civila karriären, men han vill inte dra alltför generaliserande paralleller.
? Den största likheten gäller teamarbetet och lagandan. Slalom är faktiskt en lagsport. På startlinjen står man visserligen ensam, men under hela vägen dit handlar det om teamarbete.
Han åker fortfarande utför på fritiden, gärna i sällskap med de båda sönerna, men ?dementerar alla rykten om en comeback?. Han har också bra koll på den svenska utförsåkningen, känner de flesta i branschen och följer förstås med spänning Anja Pärson, Fredrik Nyberg, Ylva Novén och Anna Ottosson i Salt Lake City. CCS har ett sponsoravtal med den senare, som Jonas Nilsson betecknar som en joker i de olympiska spelen.
? Anna har hög kapacitet, men behöver en bra dag för att lyckas. Anja Pärson har däremot seglat upp som en storfavorit. Men man måste förstås ha i bakhuvudet att slalom är en risksport, säger Jonas Nilsson.
Hur OS-slalomen i Salt Lake City utföll var inte klart vid denna tidnings pressläggning.
Jonas Nilsson är bekymrad över framtiden för de alpina grenarna i Sverige ? en oro som delvis kan tillskrivas växthuseffekten.
? Rekrytering av nya aktiva är svårt när vintern uteblir i stora delar av vårt land. Men alpin utförsåkning kommer alltid att vara en stor sport i ett vinterland som Sverige, även om konkurrensen ökar från idrotter som är lättare att utöva, säger Jonas Nilsson.

FAKTA / MEDIVIR

Koncernen Medivir, med rötter i Astras virusforskning, har ett 170-tal anställda. 87 av dessa arbetar inom dotterbolaget Clean Chemical Sweden (CCS) i Borlänge.
Medivirs forskning bedrivs i Huddinge och Cambridge, Storbritannien, och är inriktad på infektions- och autoimmuna sjukdomar. Mer specifikt är inriktningen att ta fram substanser som hämmar virala polymeraser och proteaser.
Företaget har för närvarande fem projekt i klinisk utveckling.