Annons
Fortsatt minskad förskrivning av antibiotika

Fortsatt minskad förskrivning av antibiotika

Öppenvårdens förskrivning av antibiotika minskade med 15 procent under årets första sex månader.

13 aug 2020, kl 12:50
0

Annons

Öppenvårdens förskrivning av antibiotika har sakta men säkert gått nedåt under en följd av år. Men i april och maj i år kom, som Läkemedelsvärlden rapporterade, en djupdykning. Antibiotikaförskrivningen minskade drastiskt vilket enligt Folkhälsomyndigheten sannolikt berodde på coronapandemin. Dels kan smittskyddsåtgärderna mot covid-19 resultera i att vi drabbas av färre andra infektioner. Och dels kan rädsla för smitta göra oss mindre benägna att söka vård.

I maj var antibiotikaförsäljningen på recept 31 procent lägre än under samma månad i fjol och ännu mer minskade förskrivningen av luftvägsantibiotika.

Ny halvårsrapport

En ny rapport från Folkhälsomyndigheten om utvecklingen under det första halvåret visar nu på fortsatt låg förskrivning av antibiotika i öppenvård. Visserligen vände kurvan blygsamt uppåt i juli jämfört med juni, men förskrivningen låg ändå tydligt under den i samma månad i fjol. Under juli hämtades 19,3 recept per 1000 invånare ut i riket. Det var 1,5 recept fler än föregående månad och 4,4 recept färre än i juli 2019.

När Folkhälsomyndigheten jämför årets första sex månader med samma period i fjol syns en 15-procentig minskning av antibiotikarecepten på riksnivå. Störst är minskningen på Gotland (20 procent) och minst i Östergötland (11 procent).

Samtliga luftvägsantibiotika har minskat och nedgången syns i alla åldersgrupper bland patienterna. Särskilt kraftigt har antibiotikaförskrivningen till barn i åldrarna 0-6 år gått ned.

Det nationella nätverket mot antibiotikaresistens, Strama, kommenterar statistiken på sin hemsida:

”Det återstår att analysera i vilken grad som olika faktorer under pandemin har påverkat förskrivningen. Många av åtgärderna för att minska smittspridningen av covid-19 har också haft effekt på spridningen av luftvägsinfektioner och både skillnader i sjukvårdens organisation och människors sökbeteende kan ha betydelse.”

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng