Fortsatt brist på hormon-läkemedlet Levaxin

Fortsatt brist på hormon-läkemedlet Levaxin

Bristsituationen har pågått sedan december. Läkemedelsverket uppmanar kunder att inte hamstra.

22 jan 2018, kl 11:06
0

Den 4 januari meddelade Läkemedelsverket att det rådde brist på Levaxin (levotyroxin) i styrkorna 50, 75, 100 och 125 mikrogram, det vill säga alla de vanligaste styrkorna. Då skrev bolaget Takeda på sin hemsida att nya leveranser skulle börja anlända till apoteken i vecka 2 och 3.

Men bristen är fortfarande ett faktum. Läkemedelsverket har gått ut med information till läkare om möjligheterna att förskriva läkemedel som är godkända i andra länder på licens, och har uppmanat kunder att inte hamstra utan endast hämta ut det läkemedel man verkligen behöver.

Bolaget Takeda arbetar fortsatt med att få ut läkemedlen, meddelade man den 14 januari, som är det senaste pressmeddelandet på företagets hemsida. ”Takeda har full förståelse för att bristsituationen som uppkommit de senaste veckorna på Levaxin påverkar och har varit besvärlig för ett stort antal patienter. Vi arbetar intensivt för att få ut Levaxin så fort som möjligt till alla apotek så att alla patienter kan få den styrka de behöver”, står det i pressmeddelandet.

Levaxin är Sveriges tredje mest förskrivna läkemedel. Över 400 000 svenskar tar Levaxin, som är ett sköldkörtelhormon som framför allt behandlar hypotyreos. Den stora majoriteten som tar läkemedlet är kvinnor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng