Annons
Försäljning av Coldy sugtabletter förbjuds

Försäljning av Coldy sugtabletter förbjuds

Läkemedelsverket förbjuder all försäljning innan januari månads slut, med ett vite på en miljon vid överträdelse.

22 jan 2018, kl 09:21
0

Beslutet gäller företaget Orifarm Generics produkt Coldy sugtablett citrus med echinacea. I november förra året meddelade Läkemedelsverket företaget att produkten är att betrakta som ett läkemedel, och att läkemedlet inte är godkänt och därmed inte får säljas i Sverige.

På paketen med Coldy sugtabletter står att tabletterna innehåller c-vitamin och zink som ”stöttar immunsystemet”.  Echinacea som ingår i produktnamnet är en medicinalväxt känd för sin användning vid förkylningar.

Eftersom en produkt enligt läkemedelslagen är att betrakta som ett läkemedel om det tillhandahålls med uppgifter om att det har egenskaper som förebygger eller behandlar sjukdom, bedömer Läkemedelsverket att det ska klassificeras som ett läkemedel.

Orifarm Generics har i ett yttrande bestridit bedömningen, bland annat med motiveringen att det finns andra produkter på marknaden som innehåller samma sak, till exempel Echinacea Örtpastill.

Argumentet får ses som mindre framgångsrikt eftersom Läkemedelsverket i sitt beslut påpekar att just Echinacea Örtpastill bedömts enligt exakt samma linje och inte längre säljs, efter att Läkemedelsverkets beslut om att även den produkten är ett läkemedel slagits fast i Kammarrätten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng