Första traditionella växtbaserade läkemedlet godkänt

 Produkten Alpenkraft för lindring av förkylningssymptom är
det första godkända traditionella växtbaserade läkemedlet. Produktklassen är ny och en följd av EU:s nya lagstiftning.

17 nov 2008, kl 13:30
0

Sedan i maj 2007 gäller EU:s nya lagstiftning för klassificering av naturläkemedel. Lagen innebär att de flesta av preparaten som tidigare var naturläkemedel ska klassas om till antingen traditionella växtbaserade läkemedel eller växtbaserade läkemedel med väletablerad medicinsk användning.

Nu är det första traditionella växtbaserade läkemedlet godkänt av Läkemedelsverket. Det är produkten Alpenkraft för lindring av symtom vid förkylning och tillfällig hosta som godkänts. Produkten marknadsförs av tyska Salus Haus GmbH & Co KG och har tidigare sålts som ett frilistat naturmedel med tillfälligt försäljningstillstånd.

För att en produkt ska klassas som ett traditionellt växtbaserat läkemedel krävs att den har använts i traditionell medicin under minst 30 år, varav minst 15 år inom EU. Produkten kan till exempel ha funnits som naturmedel eller naturläkemedel i Sverige. Några krav på visad effekt i kliniska studier finns inte för traditionellt växtbaserade läkemedel.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng