Annons

Första stamcellsmedicinen godkänd i EU

En behandling som bygger på stamceller mot en ovanlig ögonsjukdom är nu godkänd i Europa.

3 mar 2015, kl 12:31
0

Annons

foto: Chiesi Farmaceutici S.p.A

Holoclar heter läkemedlet som nu kan användas för behandling av ögonskador som resulterat i att det saknas limbalceller i ögats hornhinna. En orsak till att limbalcellerna försvunnit kan vara fysiska eller kemiska skador på grund av olyckor. Dessa celler fungerar som stamceller och kan återbilda hornhinnan när det behövs. Saknas de får man ett flertal olika symtom från ögonen och tillslut riskerar man att bli blind.

EMA klassade behandlingen som särläkemedel och också som läkemedel för avancerad terapi, ATMP.

Holoclar görs från vävnad som kommer ett oskadat område från patientens egen hornhinna som odlas och sedan transplanteras tillbaka i områden där man först tagit bort skadad vävnad. Det behövs bara en till två kvadratmillimeter av oskadad vävnad för en behandling.

Bolaget bakom produkten är Chiesi Farmaceutici och behandlingen marknadsförs av Holostem advanced therapies och Holoclar ska inom kort finnas tillgänglig i hela Europa.

Den aktiva substansen av Holoclar beskrivs av EMAs vetenskapliga kommitté, CHMP som”ex vivo expanderade autologa humana kornealepitelceller som innehåller stamceller, en oftalmologisk produkt (ATC Kod:S01XA19) som verkar genom att ersätta skadade hornhinneceller inkluderande limbala stamceller som ger en fortsatt regeneration och upprätthållande av näthinneepitel.”

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng