Annons

Paracetamolrisk kan vara underskattad

En systematisk genomgång av studier om paracetamol ger tecken på att riskerna med smärtstillaren kan var underskattade.

3 mar 2015, kl 18:30
0

Annons

Det finns vissa indikationer på att paracetamol skulle kunna vara mer farligt än man tidigare ansett enligt en artikel publicerad i Annals of the Rheumatic Diseases. Forskarna bakom studien menar att resultaten måste tolkas med försiktighet innan fler konklusiva studier gjorts. Men man menar att undersökningen visar på en dosberoende ökning av de biverkningarna man undersökte, speciellt vid doser i de högre intervallen.

Forskarna har sammanställt data från åtta observationsstudier, som alla var kohortstudier, vilket ger resultaten en osäkerhet om orsakssambanden. Två studier visade på en dosberoende ökning av mortaliteten bland de som tog paracetamol. Fyra studier visade på ett ökat antal av hjärt- och kärlbiverkningar och en studie och en såg en koppling till biverkningar från mag- och tarmkanalen som blödningar. Njurfunktionen kan dessutom påverkas av paracetamol enligt fyra undersökningar.

Givet att sammanställningen är gjord på relativ få studier, som alla är observationsstudier, finns en risk att andra faktorer kan vara en del orsakerna till resultaten. Forskarna menar dock riskerna med paracetamol kan vara mer betydande än vad man tidigare trott. De skriver att utifrån att substansen ofta säljs receptfritt och att användandet är utbrett behövs mer kunskap. Man vill se stora systematiska undersökningar som kan avgöra hur säkert medlet är

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng