Första läkemedlet för oroad mage

Irritabel tarm är en av de vanligaste sjukdomarna i västvärlden. Nu är EU på väg att få sitt första godkända läkemedel mot sjukdomen.

25 sep 2012, kl 15:11
5

En behandling mot IBS tycks vara på väg att godkännas.

Var femte svensk har enligt beräkningar perioder av IBS, irritabel bowel syndrome. Idag finns inget godkänt läkemedel annat än mot symtomen vid sjukdomen. Sedan i somras finns i Sverige läkemedlet Resolor (prucaloprid) inom förmånen. Men indikationen är enbart kronisk förstoppning hos vuxna kvinnor där laxativ inte fungerat.

Men nu tycks en behandling för IBS vara på väg. EMA:s vetenskapliga kommitté CHMP har sagt ja till att läkemedlet Constella (linaclotid) godkänns för behandling av vuxna med måttlig till svår IBS och förstoppning. Linaclotid verkar på ett protein som reglerar sekretionen i tarmslemhinnan.

CHMP:s rekommendation bygger på två kliniska studier som visat att substansen var bättre än placebo efter tolv veckors behandling.Men studierna visade också att hälften av patienterna svarade dåligt på behandlingen, därför rekommenderas läkare att följa upp behandlingen regelbundet.

Så bristen på verksamma behandlingar för den här vanliga sjukdomen kanske börjar ljusna?

– Jo lite ljusare är det. Även om det inte är några undermedel så är båda läkemedlen välkomna tillskott i den tunna behandlingsarsenal vi har, säger Magnus Simrén läkare på medicinkliniken vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Men han pläderar nu för att introduktionen blir försiktig och att de två medlen används med förstånd, så att man försäkrar sig om att man har kontroll på eventuella biverkningar.

CHMP har också begärt att företaget ska genomföra en säkerhetsstudie efter ett eventuellt godkännande av EU-kommissionen. Den studien ska speciellt omfatta äldre över 65 år. Skälet är att diarré, som var en vanlig biverkan i studierna, verkade vara vanligare bland äldre samtidigt som de över 65 år bara utgjorde fem procent av försökspersonerna.

5 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vad är egentligen definitionen på “läkemedel vid oroad mage”? Egazil (hyoscyamin) är ju ett sedan länge godkänt läkemedel vid “colon irritabile”, och vem minns inte reklamkampanjen för Iberogast “första läkemedlet mot IBS” (även om det nu “bara” är ett växtbaserat läkemedel). Det börjar bli mycket “första” för behandling av magproblem…

  2. Personligen har jag fått ett nytt liv sedan Probi Mage kom!..det kunde dom gärna ör dyrt blir det.skriva ut på recept f

  3. Jag är sextio år och har kronisk förstoppning sedan jag var 5 år. Det finns inget som jag inte har prövat under dessa år så jag har svårt att tro att detta hjälper. Nu tömmer jag tarmen var femte dag med varierande laxermedel. Varje morgon intar jag ett stort glas med uppblött linfrö, jag äter fiber, katrinplommon, men inget hjälper. Bulkmedel med mycket vatten hjälper inte alls. Tror någon att detta skulle hjälpa mig?

  4. Detta låter intressant!!
    Men ni som inte fått något att fungera mot förstoppning så rekommenderar jag att ni köper Magnesium (måste vara Magnesiumoxid!!!). Prova er fram med att öka med 1 tablett utöver rekommenderat dagligt intag, tills ni får effekt. Kan lova att det hjälper! Magnesium kan man inte överdosera, och med det menar jag att överflödet skickar kroppen ut genom urinen. När lösare avföring uppnåtts kan man anta att man nått rätt mängd för att få “rätt konsistens, så att säga:0!