Den första behandlingsrekommendationen mot covid-19 från Läkemedelsverket utgår till stor del från det vårdprogram som Svenska infektionsläkarföreningen fram till och med 2023 uppdaterade regelbundet.
Läkemedelsverket tar nu över ansvaret att ge vården råd och stöd när det gäller diagnostik och behandling av sjukdomen.
Rekommendationen handlar om ”akut covid-19 orsakad av omikron i en befolkning med hög immunitet efter vaccination eller genomgången infektion.”
Första behandlingsrekommendationen
I ett pressmeddelande om den första behandlingsrekommendationen konstaterar myndigheten att risken att bli allvarligt sjuk eller dö av covid-19 ökar med hög ålder. Personer med kraftigt nedsatt immunförsvar eller flera andra sjukdomar löper också högre risk.
– Det är avgörande att hälso- och sjukvården fortsätter att identifiera och skydda de mest sårbara grupperna. Regelbunden vaccination är absolut viktigast men tidig diagnostik och behandling, särskilt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar, kan vara skillnaden mellan lindrig och livshotande sjukdom, säger Maria Furberg, infektionsläkare och utredare vid Läkemedelsverket, i pressmeddelandet.
För att ställa coviddiagnos rekommenderar Läkemedelsverket i första hand PCR-test av prov från luftvägarna. Det gäller både inom sjukvården och den kommunala vården. Antigentest i hemmet kan användas av personer i riskgrupp som behöver få en snabb diagnos och antiviral behandling.
Antiviraler ska ges tidigt
Behandlingsrekommendationen går också igenom kunskapsläget när det gäller antiviral behandling mot covid-19. Sådan behandling kan, skriver Läkemedelsverket, minska risken för allvarlig sjukdom. Men den måste i så fall sättas in tidigt.
Paxlovid (nirmatrelvir/ritonavir) ska man börja ge inom fem dagar från symtomdebut. Men det är viktigt att först gå igenom patientens övriga läkemedel noggrant. Detta eftersom ritonavir är en substans med ökad risk för farliga interaktioner med andra läkemedel. Något som Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat om.
Ett annat antiviralt läkemedel som vården kan ge mot covid-19 är remdesivir. Det ges som dropp och fungerar därför bara till vissa patienter.
Webbinarium efter semestrarna
En patientgrupp som behandlingsrekommendationen belyser ingående är sköra äldre.
– För äldre inom till exempel särskilt boende är det särskilt viktigt att väga nytta mot risk innan antiviral behandling ges. Bedömningen ska utgå från individens allmänna hälsa och förväntade behandlingsnytta, säger Maria Furberg.
För att belysa den första behandlingsrekommendationen mot covid-19 från Läkemedelsverket bjuder myndigheten in vården till ett webbinarium 26 augusti.