Flera dödsfall med covid-19-behandlingen Paxlovid
Foto: Istock

Flera dödsfall med covid-19-behandlingen Paxlovid

Säkerhetskommittén PRAC förstärker tidigare varningar mot att kombinera Paxlovid med andra läkemedel.

12 feb 2024, kl 09:17
0

Annons

Det är livsfarligt att kombinera covid-19-behandlingen Paxlovid (nirmatrelvir, ritonavir) med vissa immunsupprimerande läkemedel. Den varningen riktar nu säkerhetskommittén PRAC vid EU:s läkemedelsmyndighet EMA till hälso- och sjukvården.

Varningen handlar om en redan känd risk. Men efter nya rapporter om allvarliga biverkningar – däribland flera dödsfall – vill PRAC förstärka budskapet.

Covid-19-behandlingen Paxlovid kom 2022

Paxlovid är det första EU-godkända orala antivirala covid-19-läkemedlet. Det blev, som Läkemedelsvärlden rapporterade, godkänt i början av 2022. Läkemedlet är till för vuxna med covid-19 som inte är så dåliga att de behöver syrgas, men har stor risk för försämring.

I Sverige ingår det i läkemedelsförmånen och finns tillgängligt på apotek.

Paxlovid består av två aktiva substanser i två olika tabletter. Den ena substansen är ritonavir, som vanligen används mot hiv. I covid-19-behandlingen Paxlovid är dess uppgift att bromsa nedbrytningen av den andra substansen, nirmatrelvir.

Det gör att nirmatrelvir kan verka under längre tid.

Riskabelt att kombinera

Ritonavirs förmåga att påverka nedbrytningen av andra substanser gör dock också behandlingen riskabel att kombinera med vissa andra läkemedel.

Läkemedel som kan vara särskilt farliga att ta samtidigt med Paxlovid är immunsupprimerande behandlingar med det som kallas snävt terapeutiskt intervall. Hos dessa kan mycket små ändringar av läkemedelskoncentrationen i blodet leda till allvarliga biverkningar.

Några av de aktuella läkemedlen är takrolimus, ciklosporin, everolimus och sirolimus. De pressar ned immunsystemets aktivitet och används dels mot vissa autoimmuna sjukdomar och dels för att förhindra avstötning efter organtransplantation.

Även svenska fall

Hos patienter som har sådana läkemedel ska vården använda covid-19-behandlingen Paxlovid, framhåller, PRAC, med stor försiktighet och bara under noggrann övervakning.

PRAC har granskat biverkningsrapporter och sett ett flertal fall där nivån av det immunsupprimerande läkemedlet i blodet snabbt stigit till livsfarliga nivåer när patienten fått Paxlovid. I några fall har utgången blivit dödlig.

I en artikel i Läkartidningen pekade nyligen även överläkare Staffan Rosenborg, specialist i njurmedicin och klinisk farmakologi vid Karolinska universitetssjukhuset, på dessa risker med covid-19-behandlingen Paxlovid.

Han uppmanar läkarkollegor att undvika att sätta in Paxlovid hos organtransplanterade patienterr

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng