Försäljningen av Trasylol stoppad

Läkemedelsföretaget Bayer har beslutat att sluta sälja Trasylol. Detta efter att en kanadensisk studie visat på ökad dödlighet hos patienter som behandlats med läkemedlet.

5 nov 2007, kl 15:31
0

Annons

Trasylol (aprotinin) används för att förebygga risken för stora blödningar vid vissa operationer. Men den kanadensiska BART-studien presenterade förra veckan resultat som visade på en ökad dödligheten i den patientgrupp som behandlats med aprotinin, jämfört med de som fått aminokapronsyra eller tranexamsyra.

Tillverkaren Bayer väljer nu att tillfälligt stoppa försäljningen av Trasylol. De kanadensiska forskarna ska samla in och analyser ytterligare data vilket de räknar med kommer att ta sex till åtta veckor.

Även Läkemedelsverket och andra europeiska läkemedelsmyndigheter utreder säkerheten för Trasylol. Tills dess att analyserna är klara råder nu Läkemedelsverket sjukhusen att inte använda det Trasylol som finns i lager om det inte är absolut nödvändigt. Ska läkemedlet ändå användas ska det göras i samråd med en koagulationsexpert skriver myndigheten i ett uttalande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng