Annons

Försök med förebyggande hiv-medicinering avslutas

Ett bakslag i försöken att behandla kvinnor med bromsmedicin i förebyggande syfte har avslutats i förtid. Tidiga data visade inte på att det fungerade.

19 apr 2011, kl 12:25
0

I studien var det planerat att rekrytera 4000 kvinnor i Kenya, Sydafrika och Tanzania, men studien avblåstes efter att ungefär hälften, 1900 kvinnor rekryterats. I den gruppen såg man inte någon skillnad i antal som smittats med mellan gruppen som tagit bromsmedicinen Truvada (tenofovir och emtricitabin) och de som fått placebo. När studien avblåstes hade 28 i båda grupperna konstaterats smittade.

Resultatet förvånar en del forskare och experter, eftersom man i en studie som publicerades förra året fann att Truvada skyddade homosexuella män mot infektion.
En fråga som forskarna inte har svaret på innan studien drogs tillbaka är om kvinnorna som fick Truvada oftare än placebogruppen lät bli att ta sina mediciner. Fler kvinnor i den gruppen beskrev nämligen obehagliga biverkningar och de blodprov som samlats har ännu inte analyserats.

En annan studie från Sydafrika som publicerades i somras visade att vaginalt gel med tenofovir, som är en av substanserna i Truvada, betydligt minskade risken för infektion hos de kvinnor som använde gelen före och efter sex. En annan ännu obesvarad fråga är hur mycket Truvada som infunderas i slidväggarna där infektionen sker.