Annons
Förbjuder ännu en luftvägsrensare
På barn under 1 år häver man ett luftvägsstopp med omväxlande 5 ryggslag och 5 brösttryck. Foto: Istock

Förbjuder ännu en luftvägsrensare

Läkemedelsverket förbjuder fortsatt försäljning av produkten Lufthjälpen och varnar för att använda den.

13 jun 2024, kl 13:21
0

Annons

Företaget Ecom venture AB marknadsför produkten Lufthjälpen till svenska konsumenter. Den kallas luftvägsrensare. Enligt marknadsföringen kan den rädda liv om någon fått ett föremål som fastnat i luftvägarna. Lufthjälpen sägs då kunna avlägsna föremålet och häva luftvägsstoppet

Men Läkemedelsverket förbjuder nu företaget att fortsätta sälja produkten. Den är inte CE-märkt och bolaget “har inte kunnat uppvisa något som styrker att den uppfyller kraven för en säker medicinteknisk produkt”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Köpts in till förskolor

Luftvägshjälpen är inte den första så kallade luftvägsrensare som Läkemedelsverket stoppar. Som Läkemedelsvärlden har rapporterat har myndigheten länge haft ögonen på denna typ av ofta olagliga produkter. De marknadsförs främst av många olika webbutiker.

För ungefär ett år sedan förbjöd Läkemedelsverket fortsatt försäljning av en av produkterna.

Men även om några produkter försvunnit så har försäljningen av andra, liknande produkter fortsatt. För en tid sedan kunde Läkemedelsvärlden också berätta att även kommuner köpt in sådana här luftvägsrensare till förskolor och skolor.

Ser allvarlig risk med Lufthjälpen

Med säljförbudet för Lufthjälpen fortsätter Läkemedelsverket arbetet med att rensa marknaden från luftvägsrensare som inte uppfyller gällande krav på medicintekniska produkter.

Myndigheten anser att Lufthjälpen är potentiellt livsfarlig.

– Att agera snabbt vid en livshotande situation är avgörande. Luftvägsrensaren påstås kunna rädda liv vid en kvävningssituation, men den riskerar snarare att fördröja förloppet innan hjärt-lungräddning kan påbörjas, säger Camilla Bysell på Läkemedelsverket i pressmeddelandet om förbudet för Lufthjälpen.

– Vi uppmanar alla som har den här produkten att inte använda den och i stället följa de rekommendationer som kommer från svenska HLR‍-‍rådet.

Så häver du ett luftvägsstopp

Utbildningsstiftelsen HLR-rådet har bland annat gett ut riktlinjer för hur man ska agera om någon drabbas av luftvägsstopp. Det handlar om en kombination av ryggslag och buktryck, att larma 112 och vid behov påbörja hjärt-lungräddning i väntan på ambulansen.