För låg användning av ASA

Enligt en studie som publiceras i American Journal of Cardiology den 15 mars används för lite acetysalicylsyra (ASA) i patienter med koronar hjärtsjukdom.

13 mar 2002, kl 17:39
0

Runt 80 procent av patienterna använder ASA, vilket enligt studiens författare är långt ifrån målet på 95 procent i denna patientpopulation.

Den aktuella studien tittade på 25 049 patienter från 1995 till 1999. Studiens mål var att beskriva hur ASA används i gruppen och vilka patientfaktorer som förknippas med ASA-användninge. 1995 var användningen 59,2 procent, 1999 hade den ökat till 80,5 procent.

Resultaten kommer från en databas vid Duke University Medical Centre och har samlats in sedan 1969. Patienter med koronar hjärtsjukdom får varje år med posten en enkät. De som inte besvarar enkäten följs upp via telefonsamtal. Sedan 1969 har 1,9 procent av patienterna “tappats bort” och 1,7 procent har bett om att plockas ur undersökningen.

Resultaten visar också att yngre patienter, samt de som kom med senare i studien, använde ASA i högre utsträckning, män använde mer än kvinnor, ickerökare mer än rökare, patienter med hjärtinfarkt och revaskularisering använde mer ASA än de som inte drabbats av detta. Däremot patienter med hjärtsvikt, diabetes och högt blodtryck använde mindre ASA.

Författarna anser också att studien är begränsad av sin egen metodologi – självrapportering är opålitlig. Dessutom kan databasen och de årliga enkäterna göra att patienterna följer behandlingen bättre än de annars skulle göra.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng