En kund som vare sig vill ha det förskrivna läkemedlet eller periodens vara ska själv betala för förpackningen, även om läkemedlet ingår i förmånen.Så är reglerna för utbytet.
– Kunden är i sin fulla rätt att välja ett annat utbytbart läkemedel, men ska då betala själv. Baserat på den uppföljning vi gjort har de här kunderna inte betalat något alls, säger Anna Montgomery, utredare på TLV.
Den felaktiga debiteringen har lett till att landstingen under september i år betalat drygt två miljoner mer än de skulle ha gjort om de här patienterna själva stått för kostnaderna, konstaterar TLV i sin tillsyn. Apoteket AB har nu till den 10 januari på sig att förklara det hela.
Om TLV under uppföljningstiden finner att Apoteket AB fortsätter med feldebiteringen överväger myndigheten att utdöma ett vite på fem miljoner kronor.
När TLV utser periodens vara är det den förpackning med billigast pris per till exempel tablett som utses. Men förpackningar för tre månaders bruk som är en vanlig förpackningsstorlek kan innehålla såväl 100 som 98 eller 90 tabletter. Förpackningen med 98 tabletter blir billigare, men per enhet det vill säga per tablett är kanske 100 förpackningen billigast och därför den förpackning som TLV utsett till periodens vara.
Enligt den tillsyn som TLV gjort under ett par månader har Apoteket AB valt att sälja den vara med lägst pris per förpackning stället för den periodens vara som har lägst pris per enhet.
– Det i sin tur innebär att systemet påverkas och att de företag vars produkter var utsedda till periodens vara i de här förpackningsstorlekgrupperna fick en mindre försäljningsvolym, säger Anna Montgomery.