Annons

Flukonazol inte kopplat till fosterskador

Vanliga doser av oralt flukonazol tycks inte öka risken för fosterskador eller missbildningar enligt ny studie.

3 sep 2013, kl 08:24
0

Annons

Fallrapporter antyder att höga doser under lång tid med flukonazol för att behandla svampinfektioner under graviditet ökar risken för vissa fosterskador. Hur lägre men vanligare doser påverkar fostret har varit oklart.

En stor registerstudie som danska forskare nu gjort visar inte på någon högre risk för fosterskador hos barn när mödrarna behandlats med vanliga terapeutiska doser. I en registerbaserad studie på levande födda barn i Danmark utvärderade forskarna den första trimesterns användning av svampmedlen och fann ingen ökad risk för fosterskador.
Av 7352 flukonazol-graviditeter kopplades 210 till fosterskador vilket ska jämföras med 25 159 fosterskador bland 968 236 icke exponerade graviditeter, alltså i princip samma andel.

Forskarna fann inte heller någon koppling mellan ett antal missbildningar som tidigare kopplats till azolsvampmedel. En signifikant ökad risk fann de dock för flera medfödda hjärtfel- Fallots tetrad. Knappt 60 000 kvinnor i Sverige hämtade förra året ut recept med flukonazol.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng