Fler länder stoppar influensavaccin

Flera EU-länder stoppar försäljningen av Novartis influensavaccin efter att ha blivit uppmärksammade på säkerhetsbrister av italienska myndigheter.

31 okt 2012, kl 12:12
0

Italienska myndigheter har stoppat försäljningen av och avrått från användningen av Novartis influensavacciner Agrippal och Fluad på grund av oro för biverkningar. Det italienska läkemedelsverket AIFA har varnat de andra EU-länderna, EU-kommissionen och EMA. Det har fått bland annat Tyskland, Spanien och Frankrike att tillfälligt stoppa försäljningen av dessa vaccin, skriver Pharmatimes.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA påpekar i ett pressmeddelande att detta endast är en försiktighetsåtgärd, eftersom det än så länge inte finns något som tyder på att de misstänkta kvalitetsbristerna har någon inverkan på vaccinernas säkerhet eller effektivitet. 

Eftersom produkterna har nationella godkännanden har EMA ingen formell auktoritet i ärendet, men säger att man stödjer myndigheterna i medlemsländerna genom att tillhandahålla expertis. AIFA undersöker de stoppade vaccinerna å EUs vägnar och beslutar sedan om vaccinerna bör stoppas permanent.

Alla medlemsländer ska undersöka vilken effekt det kan ha på det nationella vaccinationsprogrammet mot säsongsinfluensa om dessa vacciner stoppas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng