Saknar förslag om generikasystemet

Möjligheterna med att förbättra 24-timmarsregeln blir små med dagens förslag anser Johan Waller på Sveriges Apoteksförening.

31 okt 2012, kl 11:18
0

Regeringens utredare Sofia Wallström har presenterat delar ur läkemedels- och apoteksmarknadsutredningen och förslagen har redan fått kritik. Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening menar att utredaren missar en viktig del när inte leverantörer av läkemedlen omfattas av 24-timmarsregeln.
– Utredningen har tyvärr inte lyssnat på apoteken som i praktiken är de som möter patienterna och ska hantera generikasystemets och 24-timmarsregelns baksidor. Det är olyckligt, skriver Johan Wallér i en kommentar på föreningens hemsida.

Han tycker att Sofia Wallström hade kunnat göra förändringar av generikasystemet för att öka tillgängligheten och patientsäkerheten men att hon istället fokuserat på åtgärder som riskerar att bli marginella, som att reglera lagerinformationen och förlänga periodens vara till två månader.
Han är positiv till att farmacevter får ökade möjligheter att hindra utbyte av läkemedel.
– Denna rätt finns redan idag, så vi förutsätter att framtida reglering innebär en reell förändring, vilket i så fall kan bli väldigt bra för många patienter, säger Johan Wallér.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng