Forskar vidare på Astrazenecas substanser

Brittiska forskare får sju miljoner pund för att forska vidare på Astrazenecas övergivna substanser. Förhoppningen är att substanserna ska komma till nytta inom andra områden.

31 okt 2012, kl 11:05
0

Det brittiska medicinska forskningsrådet MRC delar ut sju miljoner pund till 15 brittiska forskningsprojekt. Medlen ska användas för forskning på 22 kliniska substanser som Astrazeneca ställt till förfogande för den akademiska forskningen i Storbritannien. Läkemedelsföretaget har inlett tidiga försök och utvärderat substanserna men valt att avbryta utvecklingen. 

Nu hoppas man att substanserna ska komma till nytta inom andra områden. Forskarna ska studera dem för både vanliga och ovanliga sjukdomar. Projekten rör bland annat Alzheimer, cancer, ALS och muskeldystrofi, skriver Astrazeneca i ett pressmeddelande. Åtta av forskningsprojekten kommer att innefatta kliniska prövningar, medan resterade sju är i tidigare utvecklingsfaser.

Samarbetet med att göra de kliniska substanserna tillgängliga inleddes i december 2011 och är en del av Storbritanniens life sciencestrategi.

– Vi strävar efter att förverkliga hela potentialen i vår utvecklingsportfölj genom samarbete med forskare runt om i världen. Vårt samarbete med offentliga institut, universitetsforskare och andra läkemedelsföretag är ett viktigt sätt att bidra till fler vetenskapliga upptäckter som kan leda till utveckling av nya läkemedel för svårt drabbade patienter, säger Martin Mackay, chef för forskning och utveckling på Astrazeneca, i pressmeddelandet.