Annons

Wallström föreslår längre tid för periodens vara

Ett gemensamt söksystem för apotekens lager och en förlängning av tiden för periodens billigaste vara till två månader. Det är några av förslagen i apoteksmarknadsutredningen.

31 okt 2012, kl 10:04
0

Annons

Idag överlämnar utredare Sofia Wallström det första delbetänkandet i läkemedels- och apoteksmarknadsutredningen till socialminister Göran Hägglund. Men redan på morgonen presenteras några av förslagen på DN-debatt.

Utredningen föreslår bland annat att tiden för periodens vara, alltså det läkemedel inom en utbytesgrupp som TLV som är det billigaste, blir två månader istället för en. Ett annat förslag är att apoteken ska ha ett gemensamt söksystem så att det blir lättare att veta vilka produkter som finns på vilka apotek. Söksystemet ska enligt förslaget vara öppet för alla så att även allmänheten kan ta del av informationen.

Farmacevterna ska också få ökade möjligheter att vid särskilda skäl emotsätta sig utbyte och lämna ut samma produkt som patienten fått tidigare. Sofia Wallström skriver i debattartikeln att hon i utredningen kommer att föreslå en ny prismodell för originalläkemedel utan generisk konkurrens.

Vad gäller 24-timmarsregeln kommer det bli ett förtydligande om att kravet på tillhandahållande inom ett dygn inte gäller i vissa situationer. Däremot kommer det inte att presenteras förslag på leveransskyldighet för det företag som har marknadsgodkännande av ett läkemedel.

Hela delbetänkandet Pris, tillgång och service – fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden (SOU 2012:75) överlämnas till regeringen i dag klockan 12.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng