Fler får förskriva läkemedel

Sjukgymnaster och fotvårdsspecialister i Storbritannien blir de första i världen i sin yrkeskategori som självständigt får rätt att förskriva läkemedel.

21 aug 2013, kl 08:30
0

Annons

Hittills har sjukgymnaster och fotvårdsspecialister haft möjlighet att komplettera en förskrivning men endast om en läkare först godkänt den. Med den här förändringen hoppas myndigheterna förbättra behandling och frigöra tid för allmänläkarna.

Lagändringen innebär att de två yrkeskategorierna efter en utbildning ska få rätt att förskriva och dela ut läkemedel som antiinflammatoriska och smärtstillande, relevanta för deras yrkesroll, utan att läkare auktoriserat behandlingen.
Den första omgången så kallade avancerade praktiker förväntas vara klara med den obligatoriska utbildningen till nästa sommar.
– Förändringen kommer inte bara att gynna patienterna eftersom behandlingen blir enklare, den frigör också tid för allmänläkarna, argumenterar Storbritanniens hälsovårdsminister, Norman Lamb, enligt Pharma Times.
Även en organisation för förbättrad diabetesvård har uttryckt stöd för förändringen, då man anser att diabetiker som behandlas av fotvårdsspecialister i sin närmiljö snabbare kan få tillgång till behandling mot infektioner och fotsår.