Annons
Förskrivning utanför vården ska utredas
Foto: Istock

Förskrivning utanför vården ska utredas

Socialstyrelsen ska utreda om läkare som inte längre arbetar kliniskt ska få fortsätta skriva ut läkemedel.

28 sep 2023, kl 15:03
0

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga förskrivning utanför vården. I praktiken handlar det framför allt om läkare som fortsätter att skriva ut läkemedel när de har slutat arbeta kliniskt.

– Den här kartläggningen är viktig att utföra för att stärka patientsäkerheten, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i ett pressmeddelande.

En följd av Tidöavtalet

I Tidöavtalet kom  Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna överens om att göra insatser för att motverka felaktig läkemedelsförskrivning. Till exempel “genom att avskaffa rätten att skriva ut recept för läkare som under en längre tid inte arbetat kliniskt i yrket”.

Som en följd av detta får nu Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga förskrivning utanför vården. Detta definierar regeringen som “förskrivningar som inte görs inom ramen för vård som ges av en vårdgivare”.

Mäter frekvens av förskrivning utanför vården

Socialstyrelsen ska undersöka hur vanligt det är med sådan förskrivning och vilka läkemedel det handlar om.

Enligt Läkartidningen välkomnar Sveriges läkarförbund utredningen, men ifrågasätter behovet av skärpta regler på området.

Socialstyrelsen ska redovisa sitt nya uppdrag till regeringen senast 29 februari 2024.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng