Roche ger upp Herceptinpatent

Läkemedelsföretaget Roche har beslutat att inte driva patentet för bröstcancermedlet Herceptin vidare i Indien.

20 aug 2013, kl 12:05
0

Det innebär enligt PharmaAsia News att indiska företag skulle kunna tillverka kopior sex år innan patentet förväntas löpa ut.

Men i dagsläget är det oklart om någon sådan produktion kommer igång i närtid. Enligt Roche finns det idag inte någon biosimilar till Herceptin, trastuzumab, som är ett biologiskt läkemedel godkänt i Indien. Det indiska företaget Cipla som specialiserat sig på generiska cancerläkemedel bildade 2010 ett partnerskap för att ta fram biosimilarer, men har ännu inte lyckats ta fram någon.

Samtidigt kan Roche beslut göra det omöjligt för den indiska regeringen att bevilja tvångslicenser på läkemedlet eftersom Herceptin i teorin är öppet för konkurrens. I mars förra året utfärdade Indien sin första tvångslicens på Bayers medel för behandling av njurcancer, Nexavar. Då påstods också en tvångslicens för Herceptin ligga klar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng